Novou libereckou primátorkou je Martina Rosenbergová

29. duben 2011

Liberecká radnice má nové vedení. V čele města stanula ve funkci primátorky Martina Rosenbergová z ČSSD. Dubnové zasedání zastupitelů města Liberce bylo pro mnohé revoluční. I když bod volby nového primátora ve výčtu projednávaných bodů nebyl, po dlouhé diskuzi ho zastupitelé schválili. Stejně jako body o odvolání náměstkyně pro cestovní ruch a sport Zuzany Kocumové z Unie pro sport a zdraví, o snížení počtu náměstků a jejich kompetencí nebo o změně ve složení Rady města.

I když byl bod o volbě primátora zařazen na začátek jednání zastupitelů, obstrukce převážně ze strany Jana Korytáře a Změny pro Liberec jí posunuly o tři a půl hodiny. Navržení kandidáti na funkci primátora nominaci nepřijali.Volba proběhla po půl sedmé večer. Změna pro Liberec jí bojkotovala tím, že do hlasovací urny nevhodila žádný ze svých hlasů. Přesto s dvaadvaceti hlasy do křesla primátora usedne sociální demokratka Martina Rosenbergová.

Volbu primátorky podpořila i opoziční ODS. Na zastupitelstvo přišlo přibližně čtyřicet lidí. Hlasitě projevovali svoji nelibost výkřiky nebo výskáním. Někteří z příznivců Jana Korytáře chtěli, aby do funkce primátorky města byla zvolená Zuzana Kocumová. Zastupitelé jednali do brzkých ranních hodin, odvolali z funkce náměstkyně pro cestovní ruch a sport Zuzanu Kocumovou z Unie pro sport a zdraví, snížili počet náměstků, změnili jejich kompetence a také zvolili nové radní.

autor: Eva Malá
Spustit audio