Novoroční střelba v Tanvaldu byla posouzena jako nutná obrana

18. červen 2012

Téměř po půl roce skončilo vyšetřování novoroční střelby v Tanvaldu na Jablonecku. Podle státního zástupce šlo o nutnou obranu a případ se tak odkládá.

Vyšetřovatele přesvědčily expertízy balistiků, znalců na sebeobranu, zajištěné stopy z místa činu i výpovědi svědků. Podle kriminalistů všechno podporuje verzi střelce, který popsal, že se vracel domů ze silvestrovské oslavy a na opuštěném místě u železniční trati, kde vede jen úzká pěšina, ho zezadu napadli dva mladíci ozbrojení nožem.

Kvůli sněhu byl terén kluzký a útočníci mu bránili vstát. Vytáhl tedy legálně drženou pistoli a střílel ze země. Jednoho z útočníků zastřelil, druhého postřelil. Vyšetřovatelé to vyhodnotili jako jediný možný způsob efektivní obrany.

Rodina obou mladíků usnesení o odložení případu zatím ještě nedostala. Od počátku ale odmítá, že by na střetu měli mladíci nějaký podíl a je tedy pravděpodobné, že se budou chtít odvolat. Otci zastřeleného vadilo hlavně to, že je policie nepřizvala k rekonstrukci na místě činu. Ta ale oponovala tím, že postřelený mladík při výslechu uvedl, že si na nic nepamatuje a při rekonstrukci by tak byl zbytečný.

Proti rozhodnutí o odložení případu je možné podat stížnost, kterou by pak posoudilo vrchní státní zastupitelství. Mladík, který střelbu přežil, líčil celou věc tak, že se s bratrem vraceli domů pro zapomenuté občanské průkazy a najednou prý z ničeho nic se vedle něj bratr skácel k zemi. Pak prý uslyšel svistot další střely, která ho zranila a dál nic neví - vyděšený se prý chvíli skrýval poblíž, až pak se odplížil domů.

Podle vyšetřovatelů se to ale takto nestalo. Zda policie obviní z útoku chlapce, který střelbu přežil zatím nikdo prozradit nechce - prý je to předčasná otázka. Už v zimě ale státní zastupitelství odmítlo, že by se mladíci snažili střelce oloupit, nešlo prý ani o rasově motivovaný útok a celý konflikt vznikl prý z naprosto banálních důvodů, které vyšetřovatelé odmítají nějak blíž popsat. Existuje i verze, že napadení předcházela hádka o to, kdo komu ustoupí na úzké cestě.

autor: leš
Spustit audio