Novoborští vítají, že v kauze mačetového útoku padl verdikt, ne všem se však líbí

29. červenec 2013

Tresty v rozmezí 3 až 16 let určil liberecký soud pachatelům takzvaného mačetového útoku v Novém Boru. Obyvatelé města vítají, že po dvou letech v kauze padl rozsudek, v názorech na výši trestu se však liší.

V novoborské pivním baru, kde k maketovému útoku na obsluhu a hosty 7. srpna 2011 došlo, se lidé k rozsudku nechtěli vůbec vyjadřovat. „Z toho už jsme tedy vyléčený,“ konstatoval suše jeden z přítomných.

Sdílnější byli obyvatelé Nového Boru na ulici. V hodnocení výše uložených trestů však byli opatrní.

„Já ty tresty můžu těžko posoudit. Když jsem to viděla v televizi, tak bych řekla, že to muselo být strašně kruté a nespravedlivé, protože takhle si vyřizovat účty jenom proto, že mi není osmnáct a on mě nechce pustit, tak to se nedělá,“ poznamenala jedna z obyvatelek města.

Zmínila jednu z verzí události, která napadení předcházela, kdy se syn jednoho z obžalovaných dostal do sporu s obsluhou baru. Jeho otec poté svolal své příbuzné a známé a šel syna do baru s mačetami a holemi pomstít.

Podle místostarostky Nového Boru Stanislavy Silné ze Starostů pro Liberecký kraj je pro obyvatele města důležité, že v kauze mačetového útoku konečně padl verdikt. Podobně mluvili i oslovení lidé.

„Rozhodně ho vítám po té dlouhé době. Těžko říct, jestli tři roky nebo šestnáct roků je dost nebo málo,“ podotkl muž.

Nejvyšší tresty za pokus o vraždu dostali Vojtěch Husák, 16 let, a Jakub Žiga, 15 let. Brutálně si podle soudu počínal také jeden ze dvou mladistvých útočníků. Ten vzhledem k věku dostal pětiletý trest. Zbylí dva obžalovaní Antonín Synu a další mladistvý dostali za těžké ublížení na zdraví 3 a 3,5 roku vězení.

„Bude větší klid“

Podle dalšího muže bude nyní v Novém Boru větší klid. „Neznamená to, že by situace byla neklidná, ale nebyl rozhodně klid, protože spousta lidí chodila a říkala: Vždyť už to je nejdřív půl roku, rok. V srpnu to, myslím, budou dva roky. Z tohohle byla taková určitá nervozita a navíc ještě arogance paní Samkové s trestním oznámením na maminku jednoho z těch napadených,“ dodal.

Připomněl žalobu advokátky Kláry Samkové, která se domáhala omluvy za údajnou pomluvu od matky nejhůř zraněného muže, které se měla dopustit v novinovém článku. Soud minulý týden žalobu Samkové zamítl.

Čtěte také

Romové v novoborské ubytovně komentovali výsledek soudu přímo z okna, ale na mikrofon se většinou vyjádřit nechtěli. Jedinému respondentovi se rozsudek nad pachateli tmavé pleti nelíbil.

„Je to nespravedlivé. Protože tam zbyly důkazy a říkají, že je tam kamerový systém a nebyly tam mačety, což říkají i ti svědkové. A jestliže budu mít mačetu, tak udělám řez rovný a neudělám nikdy takhle kulatý,“ zmínil své pochybnosti.

autoři: Vojtěch Kouřímský , Tomáš Mařas
Spustit audio