Novoborsko láká turisty na umění místních sklářů

5. červenec 2013

Novobrosko navštíví v letní sezoně více než 15 tisíc turistů. Většina z nich přijede cíleně za výrobou skla. To se za poslední roky stalo velmi populární. Do Nového Boru a okolí jezdí i turisté ze zahraničí.

Navštívit mohou zájemci i sklárny Egermann, Slavia nebo sklárnu na Práchni za Novým Borem. Předem je nutné se ale objednat buď přímo ve firmě, nebo přes novoborské Turistické a informační centrum. Exkurze do skláren jsou ve všední dny.

„Turisty posíláme do sklářských muzeí. Máme tady dvě sklářská muzea," říká Veronika Rýdlová z novoborského Turistického a informačního centra. A doporučuje návštěvu u Davida Wünsche. V jeho sklářském ateliéru to vypadá jako v alchymistické laboratoři.

„Zatavuji tu kameny do skla. Buď ty, co tu mám, nebo když si přinesou svůj, tak je rozdrtím a přímo před nimi jim ho zatavím do šperku, vázičky nebo do čeho chtějí. Já nemám sklářskou píšťalu, a tak kupuji skleněné roury, ze kterých si udělám polotovar. Na něm si udělám takzvaný odtažek a tím profukuji a vy uvidíte výrobu malé vázičky od začátku do konce," říká majitel ateliéru David Wünsch a chválí si spolupráci se zahraničními turisty.

„Oni si vymyslí tvar přímo na místě a jsou přímo u jeho výroby. Spolupracují a říkají, kde mám co vytáhnout, rozšířit nebo přihnout. Počkají si pak tak čtvrt hodiny a mohou si to odnést domů."

Atelier Davida Wünsche je na Novoborsku ojedinělý. Exkurze do skláren jsou běžné. Navštívit mohou turisté třeba v Lindavě, několik kilometrů od Nového Boru, sklárnu Ajeto. Podle ředitele sklárny Jaroslava Turnhöfera nenabízí jen exkurzi mezi skláře:

„Máme pěkné zázemí včetně turistického okruhu na huti. Dnes to máme doplněné o informační tabule i prohlídkový leták. V zázemí, ve sklářské krčmě je veškerý servis, co se týče občerstvení, nákupu suvenýrů, velké a zajímavé zázemí pro rodiče s dětmi."

„Je to docela zajímavé a konečně jsem se dozvěděl, jak se sklo vyrábí. Doufám, že se sem ještě někdy podívám. Nejzajímavější bylo samotné foukání skla a to, že jsem si mohl vytvořit vázičku, kterou si pak odnesu," říká Michal Rys jeden z návštěvníků sklárny, který přijel z Ústí nad Labem.

Navštívil i typickou krčmu, která ke sklárně patří. Vyrobit si tu mohou návštěvníci nechat skoro cokoliv. Potvrzuje to i Lukáš Petr, jeden ze sklářů, který umění předvádí:

„Záleží na tom, kdo co chce a kolik mají času. Jeden kus trvá, podle náročnosti, i dvě hodiny."

Návštěvníci Nového Boru mohou zajít do unikátní restaurace, kde od stolu s jídlem mohou pozorovat skrz prosklenou stěnu celou ruční výrobu skla.

Spustit audio