Nové vedení liberecké nemocnice nehospodaří dobře, tvrdí petice

23. červen 2011

V Krajské nemocnici v Liberci protestovali zaměstnanci. Nelíbí se jim chyby v hospodaření, které údajně dělá nové vedení zdravotnického zařízení. Odbory v nemocnici připravily petici, která požaduje vysvětlení údajně nestandardních kroků managementu.

Na problémy upozornila bývalá ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová v dopise dozorčí radě. Vedení nemocnice obvinění odmítá jako nepodložená a tvrdí, že nemocnici poškozují.

Názor ekonomické ředitelky Danky Kaššovicové podpořil i správce majetku nemocnice Jan Rais, kterého poté údajně generální ředitel nemocnice vyzval k podání výpovědi.

„Žádáme o prošetření všech uvedených bodů – nevýhodná smlouva s Českou sanitou, dojednání nevýhodných podmínek licence pro Navision ing. Špičkovou, neúčelné nakládání s prostředky NELI servisu ing. Špičkovou a podezření na zpochybnitelné vykazování cestovních náhrad ing. Myšičky.“ vyjmenovává body petice Dušan Morman a zároveň dodává: „Rádi bychom slyšeli validní výstup – to znamená bod po bodu – zakládá se na pravdě, řešíme tak a tak...“

Petici dostanou zastupitelé města Liberce, mezi nimi i zastupitel a zároveň člen dozorčí rady nemocnice Kamil Jan Svoboda: „Ta obvinění jsou v mnoha bodech velmi závažná a já samozřejmě budu požadovat to co požaduje text petice – to znamená vysvětlení všech informací a obvinění, a to i proto že i já jako člen dozorčí rady jsem odpovědný celým svým majetkem za chod nemocnice. Pro mě by to jednalo okamžité jednání s majoritním vlastníkem, což je Liberecký kraj. Ta situace se musí urychleně řešit.“

Generální ředitel nemocnice Zdeňek Konrád všechna obvinění odmítá. „Necítím v hospodaření pochybení. Nastoupili jsme do nemocnice 1. března. Kritika, která zaznívá od bývalé ekonomické ředitelky je více méně alibistická – ona sama mohla ovlivnit situaci nemocnice a její hospodaření za dobu svého působení. Nemocnice v současné době je prakticky v minimální ztrátě.“ říká Konrád.

Vedení v čele se Zdeňkem Konrádem řídí nemocnici teprve od letošního března. Nahradilo předchozí vedení generálního ředitele a předsedy představenstva Luďka Nečesaného, které rezignovalo v únoru.

Liberečtí zastupitelé by se situaci v liberecké nemocnici měl zabývat na svém zasedání 30. června.

autor: Eva Malá
Spustit audio