Nově otevřená továrna v České Lípě nabídne do příštího roku až 120 pracovních míst

15. květen 2014

Nová továrna, kterou dnes otevřela společnost Johnson Controls v České Lípě nabídla nová pracovní místa. Pro Českolipsko, které se v Libereckém kraji dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností, je každá další pracovní příležitost vítaná.

Podle úřadu práce je na Českolipsku bez práce bezmála šest a půl tisíce lidí. Na jedno pracovní místo tak připadá skoro 16 uchazečů. V nové továrně už teď pracuje přibližně sto zaměstnanců a jejich počet by se měl zvýšit do konce příštího roku na 120. To ale nemusí být konečný stav.

Pokud bude růst automobilový průmysl, a společnost bude mít odbyt, není vyloučené, že by pracovních míst mohlo být více. Celý provoz by měl být zprovozněn do podzimu tohoto roku.

V Libereckém kraji provozuje firma Johnson Controls hned čtyři továrny. Kromě toho má i závody v Ústeckém kraji v Žatci nebo Roudnici nad Labem. V Roudnici chce ale společnost výrobu do roku 2017 postupně utlumovat.

V regionu je to tak už čtvrtý závod společnosti Johnson Controls, která dodává součásti pro automobilový průmysl. Na Českolipsku už mají podnik na výrobu autopotahů i na výrobu baterií pro automobily.

Továrna slouží na výrobu polypropylénových umělých hmot. Nový podnik dodává boxy, víka a kryty pro automobilové baterie, které vyrábí závod Johnson Controls jen o několik set metrů dál.

Provoz disponuje moderními technologiemi, například čerpá část energií ze solárních panelů na střeše. Zajímavostí je, že odpad se v továrně recykluje a umožňuje opakovaným použitím veškerých zbytků minimalizovat množství plastového odpadu.

Práce přibývá

Dosud několik velkých firem na Českolipsku skončilo nebo dočasně utlumilo činnost. Ale postupně se začínají pracovní příležitosti vracet.

V Novém Boru se opět velmi dobře rozjel sklářský podnik Crystalex, který vloni otevřel další provozy. I do Ralska se chystají firmy, které by mohly zaměstnat v budoucnu až 400 lidí.

Podle starostky České Lípy Hany Moudré z ODS chystá další z firem, která je v českolipské průmyslové zóně, rozšířit výrobu. Vzniklo by tak až 150 pracovních míst.

Spustit audio