Nové nahrávky velikonočních koled

27. březen 2024

Ve zvukovém archivu lidových písní Českého rozhlasu přibyla na podzim minulého roku výjimečná kolekce snímků českých velikonočních koled a lidových legend, které se vztahují k postním nedělím a významným termínům tzv. Svatého nebo Pašijového týdne. V premiéře zazněly ve Špalíčku lidových písní na vlnách Českého rozhlasu Plzeň 26. března.

Plzeňský lidový soubor s dirigentem Daliborem Bártou ve studiu ČRo v Plzni v roce 2019

Plzeňský lidový soubor (PLS), profesionální těleso založené při regionálním studiu Čs. rozhlasu v roce 1953, znovu obnovilo svoji činnost v roce 2019. Jeho umělecké a produkční zázemí tvoří dirigent a skladatel Dalibor Bárta, autor hudebních úprav Josef Kuneš a dramaturg a autor hudebních úprav Zdeněk Vejvoda. Produkční zázemí PLS poskytuje spolek Folklor Plzeň.

Souboru se v poslední době umělecky daří. V roce 2023 oslavil dvěma slavnostními koncerty v Plzni a v Brně – spolu s legendárním Brněnským rozhlasovým orchestrem (BROLN) a Orchestrem ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu z Bratislavy – svoje sedmdesátiny. Kromě rozhlasových snímků vytvořil v posledních letech dvě podařená alba, v roce 2019 CD Plzeňáci hrají a zpívají k devadesátinám Zdeňka Bláhy, těsně před vydáním je CD a LP Řemeslnické písně z Dvořákovy Nelahozevsi na objednávku Lobkowiczkého muzea, které spravuje nelahozevský zámek a rodný dům Antonína Dvořáka.

Velikonoční kolekce

Legendu ze severovýchodních Čech „Jen se hory zelenaly“, zpívanou o Družebné neděli, z rukopisné sbírky Karla Rozuma podle zápisu z roku 1907 pro PLS upravil Dalibor Bárta. Natočili ji pěvečtí sólisté Simona Hudecová a Václav Dufek. Další snímek s názvem „Líto, líto zelený“ je v tradici spojen s poslední postní nedělí zvanou Květná. Dívčí koledu z Úpicka, z rukopisné sbírky Karla Kořízka a (matky bratří Čapků) Boženy Čapkové z roku 1894 upravil Zdeněk Vejvoda. Zpívali dívčí sbor Rokytí a sólově Petra Kováčiková.

S nedělním Božím hodem velikonočním je spojen tradiční repertoár lidových legend. Pro Český rozhlas natočil PLS se svým sborem v úpravě a za řízení Dalibora Bárty píseň „V rychtářovic dvoře“ z jižních Čech, ze sbírky Karla Jaromíra Erbena z roku 1862. Koledu „V horách judských“ z Horních Počaplů na Mělnicku, z rukopisné sbírky Karla Rozuma z roku 1907 natočil vynikající sólista Václav Švík.

Další snímky se týkají výhradně světských koled z různých českých regionů, zpívaných o Velikonočním pondělí. V úpravách Josefa Kuneše a Zdeňka Vejvody je kromě jmenovaných autorů natočili Kamil Jindřich a dětští zpěváci Lukáš Kunc, Matěj Vejvoda a Otto Zuber.                          

Dramaturgickou přípravu natáčení obstaral etnomuzikolog a folklorista Zdeněk Vejvoda. Poděkování za vznik vynikající písňové kolekce patří všem hudebníkům a zpěvákům, členům PLS, dirigentu Daliboru Bártovi, který obstaral i hudební režii, Josefu Kunešovi a mistru zvuku Davidu Kovářovi.

Spustit audio