Nové kamery v Ralsku na Českolipsku mají omezit krádeže aut

29. leden 2014

Počet krádeží aut a jejich poškozování by se v Ralsku na Českolipsku mohl snížit. Ve městě už více než měsíc funguje pět pohyblivých kamer. Ty tu nikdy předtím nebyly a strážníci teď ve služebně sledují aktuální dění především na parkovištích.

„Nejsme jediná obec, kterou trápí trestná činnost, která je na parkovištích i v prostoru sídliště. Bohužel docházelo k velkým krádežím, vykrádání aut, takže ty kamery to, předpokládám, vyřeší,“ vysvětluje starosta Ralska na Českolipsku Miroslav Králík z ČSSD.

Kamerový systém doposud v Ralsku chyběl a má pomoci objasnit případné krádeže a slouží i jako prevence. Obsluhován je ze služebny městské policie, která je přímo na sídlišti na Ploužnici.

„Tady je někde hospoda, která je vzdálená zhruba 500 metrů. Když to zazoomuju, dokážu rozpoznat, kdo tam sedí,“ ukazuje vedoucí městské policie v Ralsku Ota Varádi.

Kamery dokážou pokrýt i větší prostor. „Vždycky si najede na nějaké místo, tam chviličku počká a zase se posune. Mezitím ten operátor může tu kameru ovládat sám. Ta kamera vidí i v noci," popisuje Varádi funkce kamer.

„Na Ploužnici jsou kamery tři a v Kuřivodech dvě. Hlavní účel je ten, abychom monitorovali parkoviště, aby tady nedocházelo k odcizení nebo poškozování vozidel," dodává šéf městských strážníků.

Podle něj od doby, co jsou kamery nainstalované, nezaznamenali policisté ani krádež, ani poškozování vozidel.

Kamery pokryjí celé město

Celý systém je prozatím obsluhován z jednoho monitoru ve služebně. Strážníci se ale připravují na jeho rozšíření i na vybudování centrály, ve které bude obsluha systému. Ta bude ve vedlejší místnosti, která zatím slouží jako sklad.

Každá kamera pak bude mít svůj monitor, nebo se o jeden budou dělit dvě kamery, a vše bude přehlednější. Nejpozději do půl roku bude za pultem kamerového systému sedět obsluha, která bude sledovat dění ve městě v reálném čase a v případě potřeby tak mohou strážníci okamžitě zasáhnout.

autoři: Tomáš Mařas , vman
Spustit audio