Nové fotbalové hřiště otevřeli v České Lípě. Zúčastnili se Panenka i Berger

6. listopad 2013

Na městském stadionu v České Lípě otevřeli nové fotbalové hřiště. Ceremoniálu se zúčastnily fotbalové legendy Antonín Panenka, Karol Dobiáš nebo Jan Berger. Ti zde odehráli exhibiční zápas. Stavba stála necelých dvacet milionů korun.

Hřiště v České Lípě se stavělo v poměrně krátkém čase, aby mohlo sloužit k zimním tréninkům hlavně pro fotbalový potěr. Stadion je vybaven umělou trávou, novými střídačkami i osvětlením, ale chybí místa pro diváky.

„Projektová studie může ještě do budoucna doznat změn, pokud město Česká Lípa uvolní finanční prostředky. V současné době může divák stát v okolí hřiště, případně využít val, který bude v budoucnu zatravněn,“ řekla Iveta Žižková, ředitelka organizace Sport Česká Lípa, která se o hřiště stará.

Nová hrací plocha má ale jednu velkou výhodu, jak uvedl Milan Vopička, ředitel firmy, která stavbu provedla: „Tohle je hřiště, které má skoro maximální rozměry, jako chce UEFA a FIFA. Má umělý trávník s paměťovým vláknem. Trávník se při běhu hráčů ohýbá a znova narovnává.“

Na slavnostní otevření, jehož součástí byl také exhibiční zápas, dorazila zhruba stovka návštěvníků, především rodičů dětí, které na novém trávníku předváděly své dovednosti s míčem.

K utkání s týmem Stará garda Česká Lípa se připravovali bývalí internacionálové, například Karol Dobiáš nebo Jan Berger, který v novém povrchu vidí velkou výhodu. „Otevírá se nová umělka. To je příjemné především pro malé děti a pro dospělé, protože mohou trénovat i v zimě,“ zhodnotil fotbalista Berger.

Českolipští fotbalisté proti legendám československé kopané prohráli. Zápas skončil na góly 4:5. Výsledek ale nebyl tak důležitý.

Například Antonín Panenka, autor legendární penalty, díky které v roce 1976 získalo bývalé Československo titul mistra Evropy, šel do zápasu hlavně proto, aby si to všichni užili a pomohli kopané.

autoři: Tomáš Mařas , ako
Spustit audio