Nové autobusy v Liberci umí počítat cestující. Nabízí přes 90 míst a na pořádek v nich dohlédnou kamery

1. červenec 2015

Automatické počítání nastupujících a vystupujících cestujících, barevné informační panely a větší pohodlí, nabídnou cestujícím v Liberci čtyři nové autobusy. První z nich 1. července na linku městské hromadné dopravy nasadil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Ostatní vyjedou během několika dní.

Do každého z autobusu se vejde téměř stovka cestujících. Na jejich bezpečnost i na bezpečnost řidiče dohlédne kamerový systém.

„Každé vstupní dveře jsou vybavené trojicí čidel, které anonymně snímají cestující, kteří vchází nebo vychází. Kromě toho počítají délku otevřených dveří, ujetou vzdálenost,“ vypočítává, co všechno nové autobusy umí Jiří Janšta ze společnosti Abirail. A jak to tedy funguje? Člověk prostě projde dveřmi a autobus ho automaticky započítá.

Autobus bude jezdit na nově protažené lince 18 až do Bedřichova. Podle ředitele dopravního podniku Luboše Wejnara se tak lehce zjistí, kolik cestujících autobus využívá. Sčítací rám ale umí daleko víc.

„Tahle sčítací zařízení se dají propojit s informačními tabulemi, které jsou na zastávkách. Cestující tak může už dopředu získat informaci, jak bude vozidlo zaplněné. Dá se z toho odečíst, jak dlouho bude stát vozidlo na zastávce i třeba ke korekci jízdních řádů,“ popisuje Wejnar.

Autobusy jsou vybavené moderními barevnými informačními panely, na kterých je možné vytvořit až 256 odstínů různých barev. „Můžeme odlišit školní linky, noční linky, autobusovou náhradní dopravu, výluky a tak dále,“ vysvětluje Wejnar.

Kamery dohlédnou na bezpečnost cestujících

Na bezpečnost cestujících i řidiče pak dohlédne kamerový systém. „Máme tady dvě kamery, řeší se ještě s úřadem povolení. Zatím je kamerový systém jen na ty dveře bez záznamového zařízení. Ale my chceme i záznam, jako to máme už u jednoho autobusu.“

„Jde o to, aby řidič viděl do dveří, jestli tam někdo nestojí, aby někoho nezavřel. To má pomůcku místo zpětného zrcátka,“ doplňuje Jiří Janšta. „A my si to pak natočíme více do salonu a budeme mít záznam, viz. to napadení řidiče, co jsme tady měli v minulém roce,“ uzavírá Luboš Wejnar.

Řidič Zdeněk Leszkoven, který kamery ukazuje, má s ním už zkušenosti na problematické lince 16. „Policie České republiky si vyžádala záznam. Měli čas, měli místo. To je vlastně to, co já potřebuji. Potom s notebookem jsem se napíchl na tu kameru, vytáhl jsem ten záznam a jednalo se o kapesní krádež. Dokonce si stoupli pod tu kameru, kde je ten záznam nejlepší a okrádali tam nějakou paní. Bylo to vidět, našli jsme to.“

Autobus má i další vychytávky. Například elektricky ovládaná střešní okna, silnou klimatizaci nebo samozhášecí systém motoru, který dokáže rozpoznat požár.

autor: Eva Malá
Spustit audio