Nová okna způsobují v tisících domácností plíseň. Domy se neprovětrávají

12. březen 2015

Tisícům lidí po výměně dřevěných oken za plastová plesniví byty. S plísněmi bojují po zateplení bytů i obyvatelé Jablonce a Liberce. Liberecký Institut solárního ohřevu pro zdraví se proto snaží přes Senát a čtyři ministerstva změnit stavební zákon. K novým oknům by novela měla nařizovat automaticky ventilaci.

„Takhle ráno, jak je to utěsněné, tak se okna hrozně potí. Nikde to nedýchá, takže i těsnění, ty gumy, jsou černé, plesnivé,“ popsala svou zkušenost Jana Hrdličková z Liberce. V bytě má plíseň od té doby, co se v panelovém domě, ve kterém bydlí, vyměnila okna.

Díky tomu už nedochází k únikům tepla, v místnostech ale spíše vzniká plíseň.

„Po výměně oken se drasticky sníží provětrávání místností,“ potvrdil Miloš Pavlů z Institutu solárního ohřevu pro zdraví. Dříve podle něj byla situace odlišná.

„Lidi topili v kamnech, měli komíny, takže docházelo k takzvanému podtlakovému větrání a skulinami v obálce domu proudil čerstvý vzduch. I když se kamna nahradila centrálním topením, větrání ještě fungovalo, protože obálky domů nebyly těsné,“ vysvětlil.

Liberecký institut jedná s Hospodářskou komorou a čtyřmi ministerstvy o změně legislativy. Novinkou by mělo být, že k plastovým oknům se bude muset automaticky připojit i ventilace, jako je tomu v západní Evropě.

Rizika, která lidskému zdraví přináší pobyt v nevětraných prostorách, zkoumala i Světová zdravotnická organizace. „Více než 20 procent obyvatel vyspělého světa má nemoci, které jsou spojeny s kvalitou vnitřního prostředí,“ shrnul Miloš Pavlů.

autor: sas
Spustit audio