Šťavnatá sekaná v bláně od Jána Murčeka je plná masové chuti a navíc bez strouhanky

Nevšední sekaná, která vyhrává v hitparádě vláčnosti. Voní kořením a plecko s bůčkem dodají šťavnatost, která je zachovaná uvnitř díky bránici. Recept původně ze Slovenska od Jána Murčeka z Roštění si zamilujete.

Ingredience
  • Na 1 šišku:
  • 1 kg vepřového plecka
  • 100–150 g vepřového bůčku
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
  • ¼ lžíce pepře
  • 2 rohlíky
  • 150 ml mléka
  • 4 vejce
  • 7 stroužků česneku
  • 3 cibule
  • 2 lžíce sádla
  •  
  • Na pečení:
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 cibule
  • ¼ lžíce kmínu
  • 100 g vepřové bránice (blána)

Postup

Rohlíky nakrájíme na kostičky nebo je natrháme a necháme je nasáknout v mléce.

Cibuli nakrájíme najemno a dusíme ji na sádle zhruba 10 minut dozlatova.

Plec a bůček umeleme najemno. K masu přidáme zlatavou cibulku, vejce, propasírovaný česnek, rohlíky a všechno koření: majoránka, pepř, sůl, kmín.

Pořádně promícháme rukama, zhruba 5 minut, a několikrát se směsí bouchneme, abychom vyhnali vzduch. Konzistence je mazlavější.

Bránici namočíme na pár hodin do vody, aby se trochu rozpustila. Pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu a natáhneme na linku. (Vypadá trochu jako krajka)

Masovou směs přendáme doprostřed bránice a utvoříme váleček. Blánu přehneme z jedné strany na druhou a směs pečlivě pevně zabalíme ze všech stran.

Do pekáče dáme hrnek a půl vody a poklademe nahrubo nakrájenou cibulí. (V troubě se speče a je výborná na chleba)

Na cibuli s vodou položíme sekanou, posypeme ji kmínem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. V průběhu času podléváme výpekem.

Ján Murček

Recept pochází ze Slovenska od Jánovy sestry Dany, která už není mezi námi. Tímto ji Ján Murček alespoň zdraví do nebe. Sekanou dělala při každé návštěvě a zvala i sousedy, kteří si vždycky báječně pochutnali. Teď štafetu převzal její bratr. K sekané se podle něj nejlépe hodí čerstvý chléb a nakládané okurky.

Patrik Rozehnal a Ján Murček
autoři: Patrik Rozehnal , djo