Tipy na víkend v Karlovarském kraji: vinobraní, houbová vycházka a festival jablek

3. říjen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek 4.10.

Muzikálovou komedii s písničkami Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Kdyby tisíc klarinetů připravilo ve spolupráci s karlovarskou činohrou Západočeské divadlo v Chebu. Herce živě doprovodí Big Band Karlovy Vary. Od 10:00 hodin se tak v chebském divadle začnou měnit zbraně vojáků v hudební nástroje.

Večer v klubu chebské Galerie 4 nabídne od 18:00 setkání s fotografkou a pedagožkou Libuší Jarcovjákovou. Návštěvníky čeká komentovaná projekce autorčina mimořádného fotografického díla.

Sokolovský klub Alfa bude od 18:00 dějištěm další soutěžní akce Alfa kvíz s podtitulem Probuď v sobě Einsteina! Soutěž je připravena až pro jedenáct maximálně osmičlenných týmů. 

Brněnská kapela Kamelot oslaví 40. výročí také v loketském kulturním centru Dvorana, a to dnes večer. Od 19:00 tam zazní písničky kapelníka, kytaristy a zpěváka Romana Horkého.

Chebským kulturním centrem Svoboda budou znít písničky německé kapely The Robocop Kraus. Koncert, na kterém zahrají také Albion a Esazlesa, začne od 20:00.  

Jak mohou vypadat Pohlednice města, uvidí návštěvníci městské knihovny v Ostrově. Připravili tam výsledky stejnojmenné fotografické soutěže.

Výstava nazvaná Aš na dotek představuje v textilním muzeu svět rukavičkářského řemesla, které v Aši rozkvetlo do výjimečné úrovně. Návštěvníkům přibližuje výrobní postupy, materiály, design a eleganci rukavic z různých období. 

Fotografie Karla Beránka na téma Sokolovsko mohou vidět návštěvníci 1. patra sokolovského zámku.

Sobota 5.10.

Houbová vycházka na Bismarckovu rozhlednu začne v 8:50 na parkovišti naproti bývalé restauraci Myslivna u obory s daňky. Příchozí budou moci pod dohledem odborníků určovat houby, v cíli u Bismarckovy rozhledny se budou opékat buřty.

V Klášteře Teplá zvou na podzimní prohlídky v době od 9 do 15:30, kdy začíná poslední komentovaná procházka. Návštěvníci uvidí například vzácnou knihovnu se 100 tisíci svazky anebo obrazárna s portréty všech opatů, kteří klášter vedli od 12. až do 20. století.

Dnešek patří na Sokolovsku akci Zamykání Ohře. Vodáci vyplují ve 12:00 z Kynšperka nad Ohří z tábořiště Dronte do Sokolova, přes rozbořený jez v Šabině a šlajsnu v Černém Mlýně. Cíl je tábořiště Dronte v Sokolově, kde po 19:30 uzamkne řeku víla Ohře.

ART W, tak se jmenuje tvůrčí procházka Chebem s fotoaparáty pro děti od 7 let a mládež. Sraz je pouze za pěkného počasí, a to ve 13:30 u Galerie 4 na Františkánském náměstí v Chebu. Fotoaparáty zapůjčí organizátor. Nutná e-mailová rezervace předem na adrese  pedagog@galerie4.cz.

Úsměvné i napínavé pověsti z dávných časů a písňové balady okořeněné zvukem elektrické kytary Jeana De Carro uslyší v sobotu 5. října od 15:00 návštěvníci pořadu Toulky krajem na zámku ve Štědré. Součástí programu bude i komentovaná prohlídka této obnovované památky.

Svatováclavské vinobraní na hradě Loket nabídne program od 10:00 do 17:00. Zahrají Cimbálová kapela Lália a Stan & Tony Revival.

Jak se měřil čas za kancléře Metternicha na zámku Kynžvart, zjistí návštěvníci zámku od 15:00 do 16:30. Exkluzivní prohlídka povede zámeckými expozicemi a představí nejen již vystavené historické hodiny, ale vzácné kusy z depozitáře.

Památné a významné stromy Doupovských hor ukáže na přednášce od 15:00 na zámku Valeč Jaroslav Michálek. Po přednášce následuje prohlídka zámeckého parku. 

Neděle 6.10.

Areál u mariánskolázeňské kolonády bude dnes od 10:00 do 17:00 dějištěm Lázeňského festivalu jablek s oslavou výročí 50. let CHKO Slavkovský les. Program nabídne jarmark místních výrobců a řemeslníků, výstava regionálních odrůd ovoce, tvůrčí dílny pro děti i dospělé, soutěž o nejkrásnější jablko a nejchutnější jablečný moučník, ochutnávky pokrmů z jablek. Od 15:30 zahraje trio Jazz Cakes.

Svatováclavské vinobraní na hradě Loket nabídne program od 10:00 do 17:00. Zahrají Cimbálová kapela Lália a Stan & Tony Revival.

V chebské Galerii 4 zaujme výstava fotografií Rudolfa Junga. Sedmdesátiletý autor je známý svými uměleckými portréty, krajinami, dokumentárním a leteckým fotografiím.

Městské muzeum v Mariánských Lázních připravilo výstavu nazvanou MUDr. Pavel Nápravník – Kudy dál? Expozice připomíná průřez tvorby lékaře, malíře a mariánskolázeňského patriota Pavla Nápravníka. Autor obdivoval mimo jiné i cirkusovou tvorbu a dokonce strávil jako lékař jednu sezonu u cirkusu. 

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio