Fazolová polévka z Valašska
Dopolední Apetýt nabízí recept na fazolovou polévku. Hustá a vydatná polévka zasytí i bez dalšího chodu. Výborná je s pořádným krajícem chleba, posypaná čerstvou jarní pažitkou.
Budete potřebovat:
- 150 g fazolí (bílé i barevné)
- 100 g pohanky
- sušené houby
- 25 g másla (nejlépe přepuštěné)
- 25 g hladké mouky (může být i špaldová)
- sůl, pepř, majoránku, česnek dle potřeby
Postup:
- Předem namočené fazole (minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc) uvaříme doměkka a osolíme.
- Zvlášť povaříme také předem namočené houby.
- Pohanku spaříme a necháme pod pokličkou dojít.
- Mezitím si připravíme tmavší zásmažku z másla a mouky.
- Do hrnce s uvařenými fazolemi přidáme houby, pohanku a zásmažku, vše necháme provařit (mírným varem), dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
- Zdobíme čerstvou zelenou pažitkou nebo petrželkou.
I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.
Související
-
Polévkové knedlíčky
V Apetýtu připomeneme postup, jak si připravit výborné knedlíčky z droždí, ty se hodí do jakéhokoliv vývaru. Knedlíčky jsou díky droždí plné vitaminů B.
-
Mandlová cibulačka
Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.
-
Chilli con carne
Za apetýtovým receptem se vydáme do Čejkovic, kde to voní po bylinkách. Venkovní areál má svoji Bylinkovou zahradu svaté Hildegardy i s vyhlídkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.