Vepřové v pepřové
Dnešní recept Apetýtu potěší milovníky masa. Připravíme si recept, který má originální název Vepřové v pepřové. Naznačuje, že budeme vařit jídlo pikantní.
Ve středověku byl pepř nesmírně vzácný a dokonce fungoval jako platidlo. Možná nevíte, že pepřovník vypadá jako náš chmel. Je to popínavá rostlina, která dosahuje výšky až 15 metrů, může se dožít 60 let a plodí po třech letech.
Největšími světovými producenty pepře jsou momentálně Vietnam, Indonésie a Indie.
Kvalitní pepř přináší spoustu zdravotních benefitů. Je zdrojem vitaminu A, C, E a vitaminu K. Navíc obsahuje složky, které působí protizánětlivě a antioxidačně.
Budete potřebovat:
- 200 g vepřového masa nakrájeného na kostky
- 1 cibuli
- 1 lžičku kuliček barevného pepře
- 1 lžičku hořčice (nejlépe dijonské)
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce sádla
- 1 bramboru na zahuštění
Na dochucení: sůl, mletý pepř, mletou červenou papriku
Postup:
- Na pánvi rozpustíme sádlo a vložíme nakrájenou cibulku a maso, osolíme a zprudka orestujeme.
- Poté přidáme na jemno nastrouhanou bramboru, barevný pepř i mletý pepř a vše zalijeme 3/4 litrem vody.
- Dusíme zhruba 20 minut dokud omáčka nezhoustne.
- Dochutíme mletou červenou paprikou, hořčicí a přidáme smetanu.
- Prohřejme a podáváme nejlépe s vařeným bramborem.
Související
-
Není pepř jako pepř! Ten z Kambodže se stal miláčkem nejlepších kuchařů světa
Bez pepře se při vaření obejdeme jen málokdy. Víte ale, jaké účinky může tohle koření mít a jaké vzácné druhy pepře na světě existují?
-
Odkud cestuje pepř, hřebíček nebo skořice do vaší kuchyně?
Jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy pepře? O to se na indických plantážích zajímal reportér Ondřej Ševčík. A zaujalo ho i to, jak se získává skořice nebo hřebíček.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.