Švestkový „krambl“
Křupavý, voňavý a plný sezónního ovoce - to je krambl. Pokud ho neznáte, tak si stačí představit koláč s ovocem, který je zapečený s máslovou drobenkou.
Budete potřebovat:
- 700 g švestek
- 1 lžíce portského vína
- 1 lžíce citrónové šťávy
- skořice
- 50 g cukru
- 100 g ovesných vloček
- 90 g třtinového cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 90 g másla
Postup:
- Rozpůlené švestky promícháme s portským vínem, citrónovou šťávou, špetkou skořice a cukrem.
- Necháme asi 30 minut stát.
- Zapékací mísu vymažeme máslem a půlky švestek rozprostřeme na dno.
- V míse smícháme vločky, mouku, skořici a třtinový cukr.
- Prsty zapracujeme měkké máslo tak, aby vznikla směs podobná drobence.
- Posypeme jí švestky a dáme do dobře vyhřáté trouby zhruba na 35 minut (dokud nebude povrch křupavý a švestky měkké).
- Rozdělíme na talíře a servírujeme ještě teplé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.