Ničení zeleně a laviček by v Kamenickém Šenově mohlo skončit. Od příštího roku budou město hlídat strážníci

23. červen 2015

Poničená autobusové zastávky, lavičky i altán v parku. S vandalismem se dlouhodobě potýká Kamenický Šenov na Českolipsku, který na opravy rozbitého mobiliáře dává statisíce korun ročně. Situace by se měla změnit od příštího roku. Město by měli hlídat tři strážníci.

„Na kamenném podstavci byla skleněná plastika, která byla slavnostně odhalená. Poté ji někdo v noci sundal a zahrabal do písku. Našli jsme ji značně poškrábanou. U laviček jsou záhony, jsou pošlapané, zničené. Vytrhávají tu dlažbu a kostky házejí na střechu altánu,“ vzpomíná na vandalismus loňského léta Kateřina Bláhová z odboru rozvoje Kamenického Šenova.

Problém s vandalismem se dotkl i seniorů, kteří se starají o okolí domova s pečovatelskou službou, který je hned vedle parku.

„Mládež jim záhonky pošlapala. Důchodci mají strach chodit v podvečer ven. Pod okny se jim schází puberťáci, kteří zde konzumují alkohol a dělají nepořádek.“

Město se dlouhodobě potýká s vandalismem a vloni i se zvýšenou drobnou kriminalitou. Potvrdila to i jedna z obyvatelek Eva Šímová: „Mně vykrádají zahrádku. Konkrétně se ztrácí sudy, okapy, vany.“

„Proto jsme to kontaktní místo zřídili, aby se na nás mohli občané obracet. Zřídili jsme i e-mailovou schránku kam mohou lidé posílat podněty,“ vysvětlil tehdy zástupce vedoucího novoborské policie Pavel Půček, proč policie ve spolupráci s městem zřídila policejní služebnu, kde je dosud lidem k dispozici policista jednou za čtrnáct dnů.

I přes veškeré snahy zůstává situace stejná. Proto se město rozhodlo zřídit od příštího roku městskou policii.

„Zatím uvažujeme o třech strážnících. Až se sžijí s Kamenickým Šenovem, budeme uvažovat o čtyřech, možná pěti strážnících. Ten pátý by tak sloužil pro obce Prysk a Nový Oldřichov,“ vysvětluje nezávislý starosta Kamenického Šenova František Kčera a přidává jeden z posledních případů řádění vandalů.

„V pondělí jsme zrevitalizovali Dvořáčkův park, kde jsme vysázeli květiny a keře. Druhý den jsme veškerou výsadbu našli v potoce. Náklady na nápravu takových skutků jde do statisíců ročně.“

Mzdové náklady na městskou policii budou milion a půl. Jestli se to vyplatí, to ukáže podle Františka Kučery až čas.

Nová vyhláška o městské policii je platná od 1. ledna příštího roku. Fyzicky vyrazí strážníci do ulic pravděpodobně až v březnu, poté co se schválí rozpočet města.

Spustit audio