Nic nebo skoro 800 korun za rok? Výše poplatku za svoz odpadu je ve městech v kraji různá

19. listopad 2019 11:26

Krajské město aktuálně připravuje navýšení poplatku, současné ceny platí od roku 2005. Náš redaktor zjišťoval podrobnosti i o tom, jaké jsou ceny za odpady v ostatních městech.

V Jablonci nad Nisou platí obyvatelé v průměru 600 korun ročně; neplatí ale paušál, cena je za popelnici. O případném navýšení poplatku rozhodne, podle tamní mluvčí Jany Fričové, zastupitelstvo zřejmě příští měsíc.
Frýdlant vybírá ročně 790 korun. V příštím roce tam zvyšování poplatku nechystají. Kolik lidé platí, se tam mimo jiné odvíjí od toho, jak pečlivě třídí odpad.
Česká Lípa je jediným z větších měst, kde lidé za odvoz odpadu neplatí nic. Mluvčí radnice Kristýna Brožová nám potvrdila, že se to zatím měnit nebude.
V Semilech příští rok zdraží odpad o pětinu, lidé tak zaplatí 600 korun. Zastupitelé to schválili na začátku listopadu. Město to zdůvodnilo rostoucími náklady na svoz a likvidaci opadu.
V Turnově platí lidé 660 korun, obyvatelé města starší 75 let mají nárok na poloviční slevu, zaplatí tak 330 korun. I tam zůstane výše poplatku pro příští rok stejná.

Liberec odpady zdraží

Radní v Liberci plánují zvýšení poplatku za likvidaci komunálního odpadu. Město chce zvednout roční poplatek rovnou o stovky korun: ze 492 na 720 korun na osobu. Zařazení novely příslušné vyhlášky na program úterního jednání rady potvrdil náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban z hnutí ANO. Podle něj roste průměrná mzda, lidé tak prý i při stejné výši poplatku vlastně odvedou městu reálně méně.

Městu také stoupají náklady, a to nejen za samotný svoz, ale také třeba provoz sběrného dvora. Ten provozuje společnost FCC. Město podle Karbana vydá příští rok na služby spojené s odpady 106 milionů korun. Stávající poplatky přinášejí do rozpočtu 45 milionů, takže rozdíl musí město doplácet. Zastupitelstvo by se mělo vyhláškou zabývat na konci listopadu.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související