Nezaměstnaných na severu Čech ubylo. Počet pracovních příležitostí ovlivnily i povodně

10. červenec 2013

Nezaměstnanost na severu Čech za období od května do června klesla. V Ústeckém kraji tvořila na konci minulého měsíce 10,9 procenta, v Libereckém 7,9 procenta. Uvádí to ministerstvo práce a sociálních věcí. Za pokles mohou hlavně sezonní práce. Zajímavě se na nezaměstnanosti projevily červnové povodně – některé lidi o práci připravily, jiní dostali příležitost při odstraňování škod.

Bruno Šindelář má v 55 letech se sháněním práce potíže. „To víte, 55 let, a to je těžký práci sehnat, kór číšník, já jsem číšník vyučenej. Mě by už nikdo nechtěl, starýho dědka,“ stěžuje si Bruno Šindelář, podle nějž nepomáhá ani to, že se domluví anglicky a německy.

Paradoxně mu pomohla červnová povodeň. Ta sice v Ústeckém kraji napáchala velké škody, ale nabídla také práci několika desítkám lidí, kteří pomáhají s odstraňováním následků velké vody.

Bruno Šindelář našel uplatnění v Dolních Zálezlech na Ústecku. „Povídám starostovi: Potřebujete pomoc? Protože jsem doma bez práce, tak jsem mu chtěl pomoct vyklízet, kde je potřeba,“ popisuje Šindelář. Do dvou dnů mu prý přišla z pracovního úřadu nabídka práce na tři měsíce.

Za nabídku práce je rád. I proto, že se dostane mezi lidi. „V Německu se říká, alespoň je uklizenej, pryč z ulice,“ podotýká.

Čtěte také

Také u lidí v obci prý nyní stoupl v kurzu. „Protože oni věděli, že jsem pracoval v Německu. A, to víte, lidi – on pracoval za eura, on by tohle nedělal v životě… Teď měněj názor. Dokonce chlap přes 70 let mi nabídnul tykání,“ poznamenává Bruno Šindelář.

Lidé, kteří šli po povodních pomáhat a získali alespoň na pár měsíců práci, mají naději, že jejich snahu ocení úřad práce.

Nezaměstnanost na severu Čech:
V Ústeckém kraji klesla nezaměstnanost od konce května do konce června o jednu desetinu procenta na 10,9 procenta v Libereckém kraji o dvě desetiny procenta na 7,9 procenta. V Ústeckém kraji práci hledalo 61 562 lidí, v Libereckém kraji 23 529 lidí.
Zdroj: MPSV

„Zrovna konkrétně v případě povodní je to ta dobrá vůle a ochota, která se tady cení. A určitě nelze vyloučit to, že když se uchazeč v té obci nebo městě osvědčí, tak mu může být nabídnuta další pracovní příležitost v režimu veřejně prospěšných prací a podobně,“ vysvětluje Vlastislav Hlaváč z krajského úřadu práce.

Podle něj našly při popovodňových pracích v kraji uplatnění zhruba tři stovky lidí. Další však velká voda o práci připravila, třeba v Hřensku jde o desítky lidí.

„Ve velkém počtu došlo k ukončení pracovních poměrů, samozřejmě s příslibem toho, až se situace zlepší, že si je vezmou zpátky,“ říká Hlaváč.

Řadu lidí se však nedaří umístit kvůli vysoké míře nezaměstnanosti. Ta v některých okresech Ústeckého kraje patří vůbec k nejhorším v porovnání s celou Českou republikou. Třeba na Mostecku tvořila 13,4 procenta, v Ústí nad Labem 12,1 procenta a v Chomutově 11,5 procenta.

V Ústeckém kraji navíc počet lidí bez práce brzy zřejmě ještě vzroste. Propouštění ohlásil jeden z největších zaměstnavatelů na Litoměřicku, roudnický Johnson Controls, kde o práci přijde až 1600 lidí. Skončit mají do konce září.

Červnová nezaměstnanost v okresech ČR
autor: bach
Spustit audio