Nezaměstnané ženy na severu Čech stále častěji řeší svoji finanční situaci prostitucí

28. březen 2014

Stále více žen se na severu Čech uchyluje k prostituci. Důvodem je dlouhodobý nedostatek práce pro ženy starší 40 let. Přestože je to práce, při které jde mnohdy o život, je to pro ně často jediný zdroj příjmu, který jim zaplatí veškeré rodinné výdaje.

„Donutily mě k tomu finance. Mám hodně dětí. Věk nad čtyřicet je pracovně problematický, jako v normální práci. Někde řeknete, že vám bude padesát, a konec. Mě to donutilo, nikde neměli práci, tak jsem skončila tady. I když jsem práci sháněla. Začátky byly hrozné, je to ponižující, ale co má člověk dělat?"

Vypráví jedna z žen, které z důvodu dlouhodobé nezaměstnanosti začaly na Českolipsku u silnic provozovat prostituci. Žena se jí živí už několik let. Ani strach z násilí ji od prostituce neodradí.

„Bojím se, mám strach, ale když máte děti a vnoučata, tak se musíte nějak živit. Kde bych vzala na chleba nebo všelijaké věci? Krást nechci."

Prostituce ženě zajistí dostatečný příjem, ale práce není bez rizika, setkala se i s tím, že ji zákazníci zbili.

„A kolikrát. Už mě i okradli. I nožem mě dokonce jeden bodl. Je to riziko. Mám o život strach, nevíte, komu můžete nasednout do auta, nemůžete každému věřit. Ale když se mi klient nezdá, tak mu prostě nenasednu. Pětadvacet let jsem byla vdaná, ale teď mám přítele. Ten o tom ví. Má s tím problémy, ale vždycky si říkáme, že peníze jsou potřeba."

Trend posledních let, kdy se ženy starší čtyřiceti let uchylují kvůli nezaměstnanosti k prostituci, potvrzuje i ředitelka organizace Rozkoš bez rizika Hana Malinová:

Prostituce (ilustrační foto)

„Je to problém v takových oblastech, kde je velká nezaměstnanost. V nich se to objevuje víc, je to třeba Ústecký nebo Liberecký kraj."

V Libereckém kraji se s nejvyšší nezaměstnaností už dlouhodobě potýká Českolipsko. To, že starší ženy mají ve statistikách nezaměstnanosti nezanedbatelný podíl, potvrzuje i ředitelka českolipského úřadu práce Marcela Otová:

„Podíl je přibližně jedna čtvrtina všech nezaměstnaných v okrese Česká Lípa. V absolutních číslech je to asi 1800 nezaměstnaných žen ve věku nad čtyřicet let."

Prostitucí si přivydělávají i starší ženy, které sice práci mají, ale peníze nestačí na pokrytí veškerých rodinných výdajů.

Spustit audio