Nevrlý revizor Anděl se po letech vrátil do Hamru na Jezeře, pojmenovali po něm chatový areál

15. únor 2016

Vedle autokempu bude letos Hamr na Jezeře na Českolipsku nově provozovat i chatový areál pojmenovaný po legendární české filmové postavě - Gustavu Andělovi. Obec areál koupila za pět a půl milionu korun a jeho součástí jsou i dvě hřiště a klubovna s kuchyňkou. Na úpravách zanedbaného prostoru se v těchto dnech pracuje.

Hamr na Jezeře proslul především díky filmu Dovolená s Andělem, který se u jezera točil.

„Záběr, jak tam Jaroslav Marvan hraje šachy pod břízkami, se odehrával tady za plotem, na začátku východní části pláže. V pozadí je vidět i Ralsko. Koupání, klouzačka a cachtající se děti už bylo přímo na pláži," ukazuje nezávislý starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák.

Nově koupená chatová osada se bude jmenovat Anděl, podle titulní postavy filmu.

„Chatky mají každá své ženské jméno podle abecedy. Chatky jsou ženské a srub je tady jediný chlap. A když srub, tak Gustav, protože nerudný revizor v podání Jaroslava Marvana se ve filmu jmenoval Gustav Anděl."

Ve společenské místnosti se zastavil čas. Nechybí tu ani na sobě vyskládané obrazy a podobizny. Mezi nimi například i portrét Josifa Vissarionoviče Stalina.

„Já ty obrazy nechci likvidovat. Dáme je do společenské místnosti a uděláme z nich výstavku," plánuje Milan Dvořák.

Srub Gustav

Obec nechává v areálu likvidovat i náletové dřeviny. „Likvidujeme břízu i olši, aby to tu bylo čisté. Zatím jsme toho zlikvidovali asi kolem třiceti kubíků," prozrazuje Lukáš Ulrich, který s kolegou likviduje náletové dřeviny a zároveň je dává do štěpkovače.

Hamry na Jezeře. Chatový areál Anděl

„Objekty nebyly odvodněné a různě tam zatékala voda. Začali jsme tedy v první řadě okapy, ožlabováním a svody pro vodu. Děláme nové verandy a postupně se prokousáváme k dalším objektům,“ shrnuje práce v areálu starosta Hamru na Jezeře.

„Do chatek jsme se ještě nedostali. Ty jsou ale obyvatelné, protože sezona tu končila v září loňského roku," říká.

Hamry na Jezeře. Chatový areál Anděl

Podle starosty musí být kemp v létě pro návštěvníky přístupný: „Dokonce už máme tolik objednávek, že se nám to sem na léto pomalu ani nevejde."

Ještě nevyklizená klubovna

Srub je z nefalšovaného dřeva. Přední část k němu byla přistavěná později, zhruba před třiceti roky. Původní stavba tak pamatuje dobu natáčení Dovolené s Andělem.

„Nerudný revizor Gustav Anděl se vrací po šedesáti třech letech do Hamru na Jezeře nikoliv v podobě pana Jaroslava Marvana, ale v podobě původního srubu, který nese název Gustav," upřesňuje závěrem Milan Dvořák.

Spustit audio