Netřesky jsou rostliny ideální na přímé sluníčko

26. říjen 2019

Netřesky jsou sukulentní rostliny, které vynikají svojí houževnatostí i dekorativností. Jejich pěstování zvládne prakticky každý a jsou vhodné i tam, kde nejsme schopni zajistit pravidelnou zálivku.

Příprava nádoby

Nádoba, do které se budou netřesky vysazovat, musí mít minimálně jeden odtokový otvor. Jediné, co tato rostlina neustojí je mokro v okolí svých kořenů. „Na odtokový otvor položíme síťku, aby nedošlo k jejímu ucpání. Výsadbová zemina by měla být chudá, ideálně směs kamínků, písku, perlitu nebo nadrcených cihel,“ říká zahradník Pavel Chlouba.

Rostliny

Je otázkou vkusu, zda použijeme více druhů netřesků. Jejich namícháním dosáhneme pestrosti výsledného výtvoru. Rostlinky z květináčků vysázíme buď vcelku, nebo trsy rozebereme na jednotlivé růžice, obojí je možné.

Netřesky jsou velmi dekorativní rostliny

Kameny

Kameny používejme vždy věrohodné. „Jsem zastáncem toho, že by se mělo jednat o jeden typ kamenů, nemíchat více druhů hornin. Nikoli oblázky či křemeny, spíš kameny ze starého lomu nebo břidlice,“ říká Pavel Chouba.

Postup

Výsadbové koryto naplníme zemí po okraj. Ideálně začneme dominantními, největšími kameny, které usadíme do koryta a do mezírek vysazujeme rostliny. Přidáme další kámen a další rostliny. Celý proces opakujeme, až vyplníme celou nádobu.

Spustit audio