Netradiční komiks o historii sklářství křtili v Novém Boru na Českolipsku

25. září 2015

S historií sklářské výroby se mohou čtenáři seznámit v netradičním komiksu, který slavnostně pokřtili v Novém Boru na Českolipsku. Má 32 stran a zábavnou formou vypráví příběhy, které znají především lidé z oboru. Autorem je novoborský výtvarník a karikaturista Jan Vobr. Nejde o jeho první komiksový počin.

„Myslím, že prvním popudem bylo, když jsme v roce 2007 pořádali výstavu k výročí Bedřicha Egermanna,“ říká ředitelka novoborského sklářského muzea Petra Ajšmanová.

„Honza Vobr k tomu tehdy dělal komiks. Pamatuji si, že už v tu dobu jsme se bavili o tom, že by bylo hrozně fajn udělat něco podobného obecně o historii sklářství,“ vzpomíná.

V muzeu jsou vystavené také originální listy, které sloužily jako podklad pro tisk. Nejde přitom o zcela klasický komiks. „Je to vlastně takové vyprávění a některé zajímavější příběhy jsou vypíchnuté formou komiksových stránek,“ přibližuje Ajšmanová.

Výtvarník Jan Vobr přečetl o sklářské výrobě řadu knih, navíc působil asi 20 let jako učitel.

„Mezitím si člověk cizeluje jednotlivé věci. Když si vezmete, že mezi středoškoláky ve třídě je polovička těch, kteří zájem mají, a druhá ne, tak jsem musel trošku hrávat divadlo, abych ty lidi dostal na nit vyprávění. Takže jako bych si předem koncipoval takový komiks,“ vysvětluje.

„Udělal jsem drobné příběhy, které jsem si kompozičně zasadil, aby vyjadřovaly ducha doby,“ doplňuje Vobr. Neobvyklý komiks o historii skla nezůstane jen na Novoborsku. Zájem o něj už projevily i knihovny po celé republice.

Střípky ze sklářské historie
Spustit audio