Netradiční hobby? Muzejník z Liberce vyrábí originální hodinky

24. srpen 2018

Liberečan Pavel Bříza tak dlouho toužil po krásných náramkových hodinkách, až si je sám vyrobil. Takové, které nemá nikdo jiný. Vlastnoručně na ně ušil kožený pásek, složil hodinový strojek a vymyslel design. Hodinařina je od té doby jeho koníčkem.

Při výrobě hodinek používá titan, karbon, ale i různé druhy kůží. Teď má například jednu z rejnoka. Svoje náramkové hodinky vyrábí zaměstnanec Severočeského muzea v restaurátorské dílně, samozřejmě až po pracovní době.

Jak to všechno začalo

„Úplně první hodinky, které tu vznikly, tu nejsou. Vypadají strašně,“ vzpomíná Pavel Bříza s úsměvem a dodává: „Dokonce to nebyly ani mechanické hodinky. Dostal jsem od kamaráda digitálky a chtěl jsem si na ně udělat pouzdro. Tam to nějak začalo.“

Při výrobě hodinek Pavel Bříza používá titan, karbon, ale i různé druhy kůží

Pavel Bříza již vyrobil dvanáctery náramkové hodinky a velmi často jsou vidět útroby, tedy celý pohybující se hodinový strojek. „To mám rád. Nejvíc se mi právě líbí ta mechanika,“ upřesňuje Bříza.

Vyrobil si i některé nástroje

Kromě hodinek si Pavel Bříza dokonce sám vyrobil některé přístroje. „Mám tu pásovou brusku, stojanovou vrtačku, klasickou frézku, frézku kombinovanou se soustruhem a klasický malý soustruh,“ vyjmenovává hodinář jednotlivé nástroje.

Hodinařinu, ke které patří i titěrná práce, si muzejník z Liberce zamiloval

Nadšení z originality

„Úplně nejradši jsem, když se někdo zeptá, jakou značku hodinek mám na ruce, protože můžu říct, že to jsou moje hodinky,“ říká Bříza s úsměvem a dodává: „Jsem rád, když se s někým bavím a on mi pochválí hodinky, mám potom takovou satisfakci.“

Čtvery hodinky Pavlovy výroby nosí i jeho nejbližší přátelé. „Dělá mi radost, že je nosí a že oceňují mojí práci, kterou jsem do toho vložil,“ uzavírá hodinář. A práce je to opravdu mnoho, jelikož u každých hodinek strávil pan Bříza minimálně 200 hodin.

Hotové výrobky Pavla Břízy
autoři: Lucie Fürstová , Kateřina Štulíková

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.