Netradiční exkurze i piety – města v kraji si připomenou události konce války

8. květen 2019 06:00

Města v Libereckém kraji si připomenou události, které se staly před 72 lety. Naplánovaly pietní shromáždění i netradiční exkurze.

Liberec uspořádá dva slavnostní akty. První začíná na vojenském hřbitově v Ruprechticích v 10 hodin dopoledne. Poté krajské město vzpomene na oběti války v parku na Štefánikově náměstí, a to od tři čtvrtě na jedenáct. Detaily má mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová: „V parku nechalo město před třemi lety zasadit štěp lidické hrušně. Tradiční program bude obohacen třicetiminutovými komentovanými prohlídkami vojenského hřbitova v Ruprechticích.“

První z prohlídek začíná zítra ve čtvrt na deset, další následují v jednu odpoledne a ve tři hodiny odpoledne. Průvodcem bude historik Jan Hnělička. Slavnostních pietních aktů se zúčastní zástupci města i představitelé spolků a organizací z Liberce. Vstup je volný.

V Jablonci nad Nisou se koná pietní akt u Památníku obětí v deset hodin odpoledne. V České Lípě zas v jedenáct hodin dopoledne chystá město pietní akt u pomníku na náměstí Osvobození. Tam uctí nejen civilní oběti, ale vzpomene na všechny padlé vojáky. Na to naváže přechod na městský hřbitov v Moskevské ulici, kde si zástupci města připomenu polské vojáky, kteří město taky osvobozovali.  

Nový Bor na Českolipsku si připomněl konec války už v úterý 7. května v deset hodin. V Českém Dubu to mají v plánu na dvoře tamní johanitské komendy ve středu ve tři hodiny odpoledne.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související