„Nesmíte myslet na to, že jedete moc rychle,“ říká skateboardistka Machačná

25. červenec 2018

Skateboard nemusí být jen doménou mužů. Na prknech řítících se po trati až téměř stolikometrovou rychlostí často vidíte i reprezentantky něžného pohlaví. Pokud budete mít štěstí, můžete na Kozákově obdivovat devatenáctiletou Marianu Machačnou. Reprezentuje semilský klub se zajímavým názvem - Kozy z Kozy.

Pro Marianu Machačnou se osudnou stala návštěva skateboardového závodu Kozákov challange. Letos se jel už po desáté a znovu přilákal na start nejlepší světové jezdce. Před čtyřmi lety také dnes devatenáctiletou slečnu.

„Jsme se s kámoškou šly podívat na závody. Nejdřív jsme si říkaly, ježiš, to jsou blázni, ale pak jsme koukaly a říkaly jsme si, ono to třeba může bejt dobrý. No tak jsme si koupily prkno a zkoušely jsme to. A teda ze začátku jsem si říkala, tohle nikdy nemůžu dát z kopce, možná tak po rovině, to je maximálka,“ popsala mladá skateboardistka.

Skateboardistka Mariana Machačná trénuje na Kozákově

Maximálka to nebyla. Postupně tomuto adrenalinovému sportu přicházela na chuť. Přitahovala jí rychlost. Znala jí z lyží nebo z motorky. 

„Na tom skateboardu je hlavně důležitý, že když jedete, tak nezačít myslet na to, že se bojíte, že jedete moc rychle nebo tak. Takže to chce mít čistou hlavu, nepřemejšlet o ničem, jenom si užít tu jízdu,“ radí Machačná.

Mariana si každou z jízd užít umí. Dokonce tak, že se v roce 2016 stala mezi ženami mistryní republiky. A nešlo o úspěch v jediném závodě.

„Já jsem vlastně odjela dva závody a třetí jsem vyhrála. To pro mě bude asi největší úspěch, doposud. Třetí závod a hned ho vyhrát, a pak celkově celou tu sérii,“ uvedla semilská závodnice.

Semilská závodnice už je mistryní republiky

Na druhou stranu je třeba zmínit jednu důležitou věc - domácí konkurence není velká. Větší váhu tak má konfrontace na mezinárodní scéně. Dodává ji hlavně série závodů mistrovství světa, do které tedy Kozákov challange patří.

„V celosvětovým měřítku by bylo super vyhrát  aspoň jeden ten světovej závod, protože ta konkurence těch ženských je úplně někde jinde,“ přiblížila své ambice Mariana Machačná.

Cesta k úspěchu vede přes tvrdou dřinu. Ke kvalitní přípravě je nutné i odpovídající zázemí.

„Pomůže hodně k tomu, když budete každej den nebo aspoň třikrát tejdně chodit jezdit. A taky je důležitý vybavení,“ dodala Machačná. K proniknutí do světové špičky by podle svých slov potřebovala tak dva roky anebo jeden rok intenzivního tréninku. 

 

autor: Pavel Petr
Spustit audio