Nepoužívaná železniční stanice v České Lípě už roky chátrá. Stává se z ní černá skládka

14. prosinec 2015

Léta nepoužívaná železniční stanice Česká Lípa - město vadí lidem, kteří bydlí v její těsné blízkosti. Důvodem je chátrající areál, kde se schází bezdomovci. Kromě toho se místo stává černou skládkou skoro v centru města.

V areálu bývalého železniční stanice Česká Lípa - město je situace značně neutěšená. Veliká nádražní budova roky chátrá, stejně jako nejbližší okolí.

„Láká to bezdomovce. Je to celé nehlídané a volně přístupné,“ říká paní Ivana, která bydlí v těsné blízkosti bývalého nádraží a nepřeje si zveřejnit své jméno.

„Lidé prochází přes tento prostor, každý si tu odhodí, co se mu zlíbí. Kdybych tady občas nesebrala odpad tak tady je už dávno normální skládka,“ dodává.

Bývalá železniční stanice se stala útočištěm bezdomovců a černou skládkou

Budova bývalého nádraží

Areál není ani oplocený a chybí i cedule se zákazem vstupu. Podle paní Ivany v areálu na starých kolejí bezdomovci i často posedávají. Odpadky se válejí všude – čím hlouběji v areálu, tím je situace horší.

„Když se procházíte dál kolem drážní budovy směrem k mostu, tak už skutečně pouze procházíte odpadky. Jsou jich tu haldy.“

Situace na bývalé železniční zastávky a areálu se nelíbí ani seniorce Marii Suché, která bydlí nedaleko.

„Určitě je zase někdo uvnitř. Tam se teď ťuká a bouchá. Nepořádek je tam ohromný. Tam se vyhodí všechno.“

Řešit situaci chtějí obyvatelé především po městě. Podle místostarosty České Lípy Juraje Ranince z ODS s tím radnice moc neudělá.

„Pozemky jsou Českých drah a město nemůže nějakým způsobem zasahovat a dělat pořádek na cizích pozemcích. Budeme samozřejmě České dráhy vyzývat k udržování pořádku na svých pozemcích. Pokud jde o okolí těch pozemků, tak městská policie zvýší hlídkovou činnost a bude se snažit, aby tam byl dodržený pořádek.“

České dráhy peníze do objektu investovat nebudou

Nepořádek u trati starého nádraží

Podle mluvčí českých drah Radky Pistoriusové je snaha o udržení pořádku v areálu boj s větrnými mlýny. Pracovníci drah uklízí místo průběžně, někdy se dělá úklid na výzvu městské policie.

„Často řešíme vloupání bezdomovců do našich objektů, proto okna zazdíváme. Areál bývalého nádraží byl oplocen. I toto částečné oplocení z velké části někdo ukradl, stejně jako cedule se zákazem vstupu. České dráhy nebudou investovat větší částky do zabezpečení a údržby, protože areál a objekty, o kterých mluvíme, jsou zbytným majetkem a je to celé určené k prodeji.“

Vedení města v současnosti jedná o možnostech odkupu části pozemku bývalé železniční stanice. Tudy by v budoucnu měl vést městský okruh, který má ulehčit dopravě v centru. Vybudování okruhu je ale otázkou několika příštích let.

Spustit audio