Nepořádek a výtržnictví. V České Lípě si stěžují na problémové nájemníky

9. březen 2016

Problém s výtržnostmi a nepořádkem v českolipské Jiráskově ulici zapříčiňuje pronájem bytů sociálně slabým. Město proto nechalo do ulice instalovat kameru, a strážníci tak mají místo pod dohledem. Problémy se ale začínají táhnout dál přes Žižkovu ulici do ulice Roháče z Dubé.

V ulici Roháče z Dubé také v některých domech pronajímají byty sociálně slabým. Problémy řeší i obyvatelé dvanáctipatrového panelového domu, kde se pronajímá asi třicet bytů.

„Kvůli rušení nočního klidu z nájemních bytů sem byla přivolaná policie,“ říká Petr Bouček, předseda společenství vlastníků domu a pokračuje: „Pouštějí dovnitř kohokoliv. Lidé, kteří tu pak zůstávají, se tu snaží přespat, pak je na schodištích a na chodbách odpad.“

„V bytě, kde je nahlášená jedna matka s dítětem, se zdržuje několikanásobně více lidí,“ říká Zdeněk Fára, který v jednom z bytů panelového domu bydlí bezmála téměř třináct let. V noci prý nemá ani klid na spánek. „Začali se množit drobné krádeže, vykrádání sklepů, několikrát jsme museli opravit kamery,“ stěžuje si dlouholetý nájemník.

Skladba obyvatel domu je podle Petra Boučka, předsedy SVJ od matek samoživitelek, přes romské rodiny až po mongolský manželský pár.

Řešení, jak regulovat nájem bytů sociálně slabým, ale zatím neexistuje. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale v současnosti připravuje podklady pro opětovné zavedení některých opatření právě pro regulaci pronájmu bytů.

Spustit audio