Neobvyklý smuteční průvod. V Jilemnici znovu pohřbí ostatky Valdštejnů

13. únor 2018 10:13

Ostatky tří zemřelých šlechticů se v podkrkonošské Jilemnici vrátí na místo, kde byli před stovkami let pohřbeni. Poté, co těla Valdštejnů vyzvedli archeologové, je dnes 13. 2. pietně opět uloží do země.

Hroby tří mužů loni objevili archeologové v zaniklém kostele svaté Alžběty při jilemnickém zámku. Šlo o čestné místo v takzvaném presbytáři, proto usoudili, že jde o příslušníky rodu Valdštejnů. Byli to dokonce tehdejší majitelé jilemnického panství. Dnešní představu rytířů by asi splňovali, podle kostí je totiž patrné, že často jezdili na koni.

Jedním z pohřbených byl zřejmě Zdeněk řečený Dlouhý ze Štěpanic, který byl od 14. století uváděný jako majitel Jilemnice. Přes město vedly v tu dobu důležité obchodní stezky.

V 11 hodin začnou vyzvánět zvony v kostele svatého Vavřince a vyjde průvod z jilemnického zámku směrem k základům kostela. Tam se uskuteční zádušní mše, kterou může navštívit kdokoliv. Po uložení zůstanou ostatky Valdštejnů pod úrovní podlahy a nebudou na první pohled vidět. Nic na tom nezmění ani chystaná historická expozice na místě bývalého kostela, připomíná archeolog Jan Prostředník: „Rakve s Valdštejny budou uloženy pod podlahou. Nebudou vidět, to bychom nepokládali za pietní záležitost.“

Tři kosterní pozůstatky patří prý s největší pravděpodobností nejstarším Valdštejnům
autoři: jch , Eva Malá , Tomáš Mařas
Spustit audio