Není panelák jako panelák. Ty co se stavěly svépomocí patří dodnes mezi nejkvalitnější

29. duben 2015

Panelák může být pro někoho jen klec, pro jiného pohodlné bydlení bez práce navíc. Družstevní bytová výstavba paneláků má v Česku dlouhou tradici. První panelový dům postavila společnost Baťa v roce 1940. K největšímu rozmachu panelákové výstavby došlo ale až v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. V Liberci se stavěly dva typy domů a největší bytové družstvo jich dnes spravuje 250.

Manželé Krausovi z Liberce patří k těm, kteří si ten svůj panelák stavěli svépomocí, a to celých 3,5 roku. Paní Libuše a Zdeněk nyní bydlí v 6. patře panelového domu na největším sídlišti Rochlice v Liberci. Od jiných se ale mírně odlišuje. „Je to tím, že jsem na něm nechal ruce," vzpomíná na povinné brigády a spousty odpracovaných hodin pan Zdeněk. Tenkrát podle paní Libuše získat bydlení nebylo lehké.

První panelové domy v Liberci se stavěli podle vzoru T06. V osmdesátých letech se podle ředitele družstva SBD Sever Petra Černého i kvůli lepším vlastnostem začalo s výstavbou domu typu BANKS. Manželé Krausovi měli štěstí. Leccos si v bytě mohli pozměnit tak, jak jim vyhovovalo. Koupelnu mají od prvopočátku zděnou. S umakartem ale pan Zdeněk má zkušenosti z předchozího bydlení.

Zatímco byty si vlastníci pomalu rekonstruují a těch neupravených je minimum, celé panelové domy jsou na tom hůře. Mnohým chybí fasáda i nová okna. Pro letošní rok Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo dotace Nová zelená úsporám i pro bytové domy. Podle Petra Černého ale jen pro město Praha.

Ostatní kraje, včetně Libereckého, můžou podle ministerstva životního prostředí už na začátku příštího roku zažádat o dotace na rekonstrukce bytových domů z evropských fondů ministerstva pro místní rozvoj. Jediný region, který z něj nemůže čerpat je Praha.

autor: Eva Malá
Spustit audio