Nemocniční strava jako synonymum špatného jídla? V České Lípě si ji pacienti chválí

11. únor 2014

Ani zdravé jídlo splňující přísné nemocniční normy nemusí být bez chuti a ošklivé na pohled. Pacienty i nemocniční personál o tom přesvědčila kuchyně nemocnice v České Lípě. Vaří z čerstvých surovin a její vedení zajímá, co lidem chutná.

Vedoucí stravovacího provozu Marián Bučko před rokem a půl předělal tehdejší stravovací systém a do jídelníčků začlenil nejen moderní trendy, ale i vlastní recepty.

„Standardy jsou nastavené podle dietního systému jídla jako takové, ale racionální strava si myslím je pestrá až dost, jako třeba lasagne,“ říká vedoucí nemocniční kuchyně.

Jde to i přesto, že má stále na pacienta a den stanovenou sumu peněz, do které se musí vejít.

„Snažíme se jídelní lístek nastavit tak pestře, aby byl pacient spokojený. Aby odcházel domů s tím, že neměl každý den omáčku," doplňuje Bučko.

Jeho vaření od pověstné nemocniční stravy 80. let odlišuje širší škála receptů i celoroční použití čerstvých bylinek. Pomůže to i vzhledu jídel.

„Když už máte suchou rýži s mrkví, pro tu nejpřísnější dietu, tak když tam dáte kousek petrželky, tak to na oko vypadá jinak a barevně," vysvětluje šéf stravovacího provozu.

Při sestavení jídelníčku mu pomáhá i dotazníkové šetření nejen od zaměstnanců nemocnice, ale především od pacientů. Zjistí co jim chutná a co nejedí, podle toho upravuje jídelníček.

Vedoucí stravovacího provozu českolipské nemocnice Marian Bučko a šéfkuchařka Kristýna Freyerová

Šéfkuchařka Kristýna Freyerová připouští, že zavedení nového systému vaření nevítala s nadšením.

„Vztekala jsem se, protože je víc práce. Ale stojí to za to, lidé si jídlo chválí. Třeba na facebooku," říká šéfkuchařka.

Chvála zní nejen na sociálních sítích, ale i na nemocničních pokojích. Už dva měsíce musí jíst nemocniční stravu Eliška Petrůvková.

„Mají tady vynikající polévky a bramborové kaše a cokoliv k tomu," pochvaluje si pacientka. Jídlo je podle ní rozhodně lepší než před třemi lety, kdy byla hospitalizovaná po třech operacích.

Potvrzuje to i žena na vedlejším nemocničním lůžku. „Taková gulášová nebo držťková polívčička, ty jsou výborné," dodává.

Spustit audio