Některé památky v České Lípě jsou v žalostném stavu. Peníze na opravu nejsou

16. leden 2013

Česká Lípa se může pochlubit bohatou historií a spoustou památek. Některé ovšem potřebují nutně opravit. Peníze se ale shání těžko. A tak kolemjdoucí na některých místech ohrožuje padající omítka nebo úlomky zdiva.

Příkladem stavby, která potřebuje opravit, už kvůli bezpečnosti chodců, je kostel sv. Máří Magdalény v České Lípě. Padá omítka, drolí se zdivo a kostel má několik puklin. Táhnou se přes rozetová okna směrem k základům a na některých místech by do nich dítě strčilo prst.

Místostarosta České Lípy Tomáš Vlček z SLK je ale přesvědčený, že stav budovy nemusí být tak dramatický:

„Obecně platí, že to, co vypadá z vnějšku, například fasády, to ještě nemusí o ničem vypovídat. Těžko se k tomu můžu takhle vyjadřovat.“

Majitelem památkově chráněného kostela je litoměřické biskupství. To taky plánuje jeho opravu. Bohužel to ale nebude v nejbližších měsících, říká mluvčí biskupství Jana Michálková:

„Opravu fasády kostela předpokládáme zahájit v roce 2014. Výše vlastních prostředků jednotlivých farností na opravy nemovitostí je minimální.“

Památek, které nutně potřebují opravit, je v České Lípě víc. Na opravu historického jádra města by dokonce bylo potřeba čtvrt miliardy korun. Tolik peněz naráz nikdo nemá.

Náměstkyně libereckého hejtmana pro kulturu Hana Maierová z SLK by ale ráda získala alespoň něco z nejrůznějších fondů a grantů.

„Existují i dotační tituly, především ministerstva kultury. Jedná se například o Program na záchranu architektonického dědictví,“ říká Maierová.

Jedna z větších investic, kterou Liberecký kraj plánuje, je oprava střechy českolipského Vlastivědného muzea. Na ni by mělo dojít ještě letos.

Spustit audio