Největší umělé stromy v Česku? V Liberci. Musí na ně s lešením jako akrobati

23. leden 2018

V liberecké botanické zahradě, která je nejstarší v Česku, je dnes 23. 1. částečně nepřístupný prosklený pavilon americké flóry. Zahradníci v něm až do stropu postavili lešení. Proč?

Obratně po něm lezou a pečují o rostliny připevněné na speciálních kmenech vyrobených ze železa a betonu. Některé rostliny, jako třeba bromélie nebo orchideje, které jsou přisazené právě na vysokých umělých stromech – železobetonovém kmenu, by totiž jinak mohly přerůst a spadnout na nic netušící návštěvníky.

Posuďte sami. Pro údržbu umělého stromu je nutné zdolat 12 metrů vysoké lešení. Nic pro ty, kteří nemají rádi výšky

„Strom je železobetonový, musí být hlavně obrovský pevný a nesmí shnít. Je to takzvaný nosič rostlin,“ vysvětluje ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička. Umělé stromy mají v pavilonu dva a jsou největší v Česku, jak potvrzuje i Studnička: „Celek je nejrozměrnějším útvarem tohoto typu v botanických zahradách České republiky, možná i v Evropě patří mezi největší.“

Akrobatické výkony jako péče (nejen) o bromélie

„Zahradník musí mít pro rostliny pevnou ruku, prořezáváním jim prodlužuje život,“ vysvětluje Studnička. Dvanáct metrů vysoké lešení kolem podobně vysokých železobetonových kmenů pomáhá zahradníkům dostat se na potřebná místa. Pracovat z kývajícího se lešení je pro zahradníky takřka akrobatický výkon. „Čistím tu bromélie, sundávám suché listy,“ popisuje Lukáš Koprnický.

Zítra 24. ledna už bude botanická zahrada přístupná celá. V současnosti stojí za zhlédnutí kromě jiného například vitrína s kvetoucím výběrem vzácných orchidejí, v plném květu jsou i prastaré keře kamélií.

Od 24. ledna už bude botanická zahrada přístupná celá

Odvahu při natáčení projevila redaktorka Lucie Fürstová, která dvanáct metrů vysoké lešení zdolala dokonce v elegantním oblečení, nepatřičné obuvi i s rozhlasovým mikrofonem v ruce. Jako důkaz si poslechněte přiloženou reportáž.

Redaktorka Lucie Fürstová začíná lézt na 12metrové lešení v liberecké botanické
autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.