Největší fake? Že jsem výborná sportovkyně, směje se Alena Zárybnická

Alena Zárybnická bude hostem ve své vlastní talkshow. Dozvíte se třeba to, proč má ráda Krkonoše a pohyb. Ptát se bude Zdeněk Novák.

Velmi neotřelá otázka na úvod. Jaké bylo léto? Kde jsi byla?

Já jsem trávila léto zimou. Mně vyhovovalo, když po ránu u mě doma na balkóně ve Špindlerově Mlýně bylo chladno, protože jsem se snáz přenášela do zimní atmosféry mnoha českých pohoří, ve kterých se z nějakého důvodu někdy uvolnily laviny.

Zatím to nechme s malým otazníkem, ale jinými slovy jsem hodně psala. Bylo to nadmíru příjemné. Část svých sportovních aktivit a pohybových radostí jsem musela odkládat, abych dokončila tu statickou věc, a to je psaní knížky.

Bylo počasí letošního roku komplikované a v některých obdobích atypické? V létě stále více slýcháme pojmy supercela a tornádo. Je to jenom náš pocit, že to média promílají, anebo je toho skutečně více?

Bezpochyby počasí stále extrémnější je. My díky technologiím dokážeme dokladovat větší počet těch jevů. Možná bychom je přehlédli v minulé době, teď ale kombinace většího počtu a lepších detekčních a analyzačních schopností dává ten nárůst, takže jakoby je. Bez technologií by se možná jevil mírnější.

Platí, že Krkonoše jsou krajina tvého srdce?

Jasně, tam není vůbec pochyb. Zažívám krásný pocit, ať už se odkudkoliv vracím domů do Krkonoš, jistý pocit uklidnění, když projedu kolem přehrady ve Špindlerově Mlýně a ještě větší uklidnění, když odbočím do té okrajové čtvrti našeho města, protože je to čtvrť, která navzdory změnám, které probíhají, zůstává čtvrtí úplně normální a obyčejnou, čtvrtí slušných, skromných lidí, kteří mají rádi hory, a proto tam jsou.

Tým Záletů: produkční Iva Fremuthová, vedoucí vysílání Zdeněk Novák a moderátorka Alena Zárybnická

Aleno, dej nám nějaký tip na podzimní výlet v Krkonoších?

Záleží na naší kondici. Když bychom se vyvezli autobusem na Špindlerovku a prošli se po hřebeni – po bývalé Cestě Česko – polského přátelství na jednu, nebo na druhou stranu, tak to je skvělá vycházka. Když si chceme dát trochu do těla, tak můžeme začít ve Svatém Petru a vyběhnout si nahoru přes Kozí hřbety do sedla, ze kterého vidíme jak na Sněžku, tak do krásného údolí Svatého Petra. Jestli někdo z toho, co říkám a píšu o lezení nebo skialpinismu, má dojem, že jsem výborná sportovkyně, tak je to ten největší fake, který se mi v životě podařilo vytvořit. (smích)

Ale máš ráda pohyb…

To bezpochyby. Protože ho mám ráda, tak jsem ochotná ho vykonávat mnohem delší dobu než jakýkoliv jiný sportovec, tudíž menším tempem. Jestli ta vycházka, lezení, vyjížďka na kole má trvat určitou dobu, tak já si to bez problémů vynásobím dvěma, a to je akorát ten čas, kdy jsem radostná z toho, že se můžu kochat, nezničím se a přitom vidím něco krásného.

Jaké hosty si Alena pozvala do nových Záletů od září?

Příště je to moderátorka a bývalá televizní hlasatelka Martina Hynková-Vrbová. Mimochodem už jsme v Záletech mluvili s jejím mužem, takže si můžete dát po sobě Jirku Hynka a Martinu Hynkovou-Vrbovou.

Dalším hostem bude etnografka Ilona Vojancová. Dále přijde novinář Jakub Szántó, zahradník František Hlubocký. Setkám se opět s Hankou Heřmánkovou, my jsme se viděly naposledy v červnu, kdy Sama doma slavilo čtvrt století.

Pak tu bude Michal Mareda Márdi, frontman kapely Vypsaná fiXa, která je čerstvým držitelem Anděla. Řeč bude v Záletech také o Paříži z hlediska olympiády a mluvit budu s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem.

Dalším hostem je herečka Jana Paulová. Půjdeme i zámek do Rychnova nad Kněžnou s Andreou Kolowrat Krakowskou. Dojde i na vánoční ozdoby s Markem Kulhavým, výrobcem vánočních ozdob a foukaných perel z Poniklé.

Kde trávila léto, když nepsala? Je letošní počasí extrémní? A jak je to s tím, že jsou moře a oceány stále teplejší? A jak vzpomíná na natáčení s architektem Miroslav Řepou a na natáčení před publikem?

Spustit audio

Související