Nejstarší liberecké gymnázium slaví 99 let od založení

19. září 2018

Devětadevadesát let je Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci. Studenti i učitelé by proto dnes měli do školy přijít v jejích barvách. Chystají se ale i další akce.

Podle webu školy by se měli žáci obléknout do školních barev a taky budou vybírat peníze na oslavy výročí 100 let, které se uskuteční příští rok. Pomůže k tomu třeba klasická věc často spojovaná se školním prostředím – sběr papíru. Každá třída by měla dát dohromady sto kilo jako symbol té zmíněné stovky. Sbírat se ale budou třeba i PET lahve. Příští rok si kulaté výročí připomenou plesem.

Hledají se absolventi!

Do oslav nejstaršího libereckého gymnázia se můžou zapojit i bývalí absolventi, jejich účast na všech akcích, ale i jejich vzpomínky škola vítá. „Pro nás je to jeden z největších úkolů vůbec – oslovit co největší množství lidí, protože chceme, aby lidé přišli, aby se tu znovu objevili absolventi,“ říká ředitel školy Václav Ulvr a pokračuje: „Jsme proto rádi za každou pomoc a každou informaci o gymnáziu, pan kolega Taibr je ochotný kdykoliv s kýmkoliv promluvit.“

K devadesátému výročí školy vznikla i publikace o známých absolventech školy.

S myšlenkou založit gymnázium v Liberci přišel doktor Václav Šamánek už v roce 1907. Kvůli nesouhlasu rakouské vlády se ji podařilo otevřít až po skončení 1. světové války, právě před 99 lety. Gymnázium fungovalo jako české, přitom většina obyvatel Liberce mluvila německy. Zajímavé je, že několik let na gymnáziu byla i třída Lužických Srbů.

autoři: Jan Charvát , Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.