Nejkrásnější nádraží v Česku mají Rynoltice. Vlaky tam přitom už půl roku nejezdí

13. prosinec 2013

Malé nádraží v Rynolticích na Liberecku vyhrálo soutěž krásy. I když je od červnového sesuvu půdy po povodních opuštěné a bez vlaků, získalo cenu Nejkrásnější nádraží v České republice. Železniční trať téměř protíná srdce malé obce. Letos jí je, stejně jako nádražním budovám z pálených cihel, 113 let.

Nádraží je starobylé a je to na něm naštěstí vidět, říká výpravčí Květa Slabá, která na rynoltickém nádraží bydlí a spolu s kolegy se o něj stará.

„Tady Rynoltičky měly takové trochu štěstí, že se tu o něj starají pracovníci, my, v tom duchu, jak se o nádraží starávalo dřív. Tak se asi líbí a jsem ráda,“ říká a dodává:

„Nádraží je z červených pálených cihel. Plno cestujících sem přijede v podstatě náhodně a jsou překvapeni, že už od Mimoně jsou všechna nádražíčka podstavená ve stejném stylu.“

Nádraží je unikátní i tím, že mělo svoji lokomotivu, upozorňuje pamětník Jaroslav Marek: „To možná málokdo ví. Nádraží mělo vlastní lokomotivu, která tlačila náklad do Křižan.“

Soutěž se konala již posedmé, pořadatelé v Senátu vyhlásili kromě Nejkrásnějšího nádraží zvláštní cenu Pohádkového nádraží, kterou si odnesla nádraží ve Včelničce a Horní Lipové.

autor: Eva Malá
Spustit audio