Nejcennější věc seniorů? Zkušenosti. Neumíme s tím pracovat, říká Michael Dufek

4. prosinec 2017

Úžasní lidé, plní energie – takoví jsou současní senioři. Nejenom v Liberci, kde se můžou v Komunitním středisku Kontakt vzdělávat i bavit. Zkrátka být akční. „Naše společnost ale neumí pracovat s tím nejcennějším, co mají, a to jsou jejich zkušenosti,“ tvrdí ředitel centra Michael Dufek. Podle jeho slov přitom mají dostatek energie, aby ji předávali.

„Když je někdo aktivní během celého života, většinou bývá aktivní i v seniorském věku. Bohužel, pokud nejsou moc průbojní, mohou se dostat na pokraj zájmu společnosti,“ dodává Dufek. Do Komunitního centra Kontakt v Liberci nachází cestu čím dál více seniorů. Zatímco ještě před nedávnem hledali společnost vrstevníků na pochybných předváděcích akcích tzv. šmejdů, dnes se vzdělávají a baví díky nepřebernému množství aktivit, které Kontakt nabízí.

Před kamerou s herci ze Šaldova divadla

Právě proti novodobým, stále sofistikovanějším šmejdům se snaží bojovat i samotní senioři. Své síly spojili s herci libereckého divadla a natočili tři videoklipy, které upozorňují na nekalé praktiky podvodníků. „Ty tři klipy, které jsme natočili ve spolupráci s městem a s Divadlem F. X. Šaldy, budou mít premiéru 19. prosince v prostorách bývalé kavárny Pošta,“ zve na akci Dufek. „Všichni se na to těšíme, protože klipy jsou nejenom poučné, ale i vtipné,“ dodává.

autor: Iveta Kalátová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.