Nedělní Noční linka: O předpovědi počasí

27. říjen 2024

Jak srozumitelné jsou pro vás předpovědi počasí? Máte svého oblíbeného meteorologa? Jak často je podle Vás přesnější soused s bolavým kolenem než meteorolog se satelity?

Kdy naposledy meteorologové selhali, zatímco děda podle hvízdání větru předpověděl správně? Proč věřit „vědeckým“ předpovědím, když kočka před deštěm vždycky zaleze pod postel? V čem by se profesionální předpovědi počasí mohli polepšit? Jaký má smysl předpovídat počasí, když si s námi příroda dělá, co chce? Co je horší: špatná předpověď nebo žádná předpověď?

Téma „Předpověď počasí“ zkoumá fenomén, který nás denně provází, ale jehož spolehlivost je často terčem kritiky. Předpovědi jsou dnes všudypřítomné – z televize, mobilních aplikací či rádia. Přestože meteorologové disponují moderními technologiemi, jako jsou satelity a superpočítače, počasí si někdy dělá, co chce. A lidé to vnímají. Na jedné straně máme vědecké předpovědi, které mají své limity, a na druhé straně jsou lidé, kteří stále spoléhají na „přírodní“ znamení. Často se ukazuje, že i přes veškerou techniku může počasí překvapit. Otázkou je, proč stále věříme předpovědím, i když nás už tolikrát zklamaly? Odpověď se skrývá ve snaze mít kontrolu nad nevyzpytatelnou přírodou, ať už s pomocí vědy, nebo starých dobrých lidových moudrostí.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz, případně využijte webový formulář www.rozhlas.cz/linka.

autor: Honza Macoun
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.