Nechtěl být „cvičenou opicí v korporátu“, tak začal vyrábět vlastní deskové hry. A daří se mu. Naším hostem byl Matyáš Veselý z Liberce

Opustit slibnou dráhu ekonoma korporátní poradenské společnosti a pustit se do výroby dřevěných deskových her, to už chce notnou dávku odvahy. A právě ta se vyplatila Matyáši Veselému z Liberce, který má v současné době na kontě hezkou řádku originálních deskových her, se kterými zvítězil i ve startupové soutěži. Dozvíme se, jak vypadaly jeho začátky a v čem jsou jeho hry výjimečné.

„Ta pozice v těch korporátech, kterými jsem prošel, byla poměrně fajn a nebyl důvod to opouštět, pokud bych byl ten typ člověka, který se smíří s tím, že kreativa nula. Dokonce v tomto oboru je kreativa ilegální. Pokud jste účetní, tak si do toho nemůžete vnášet vlastní pohled, a to je něco, co se časem omrzí. Člověk potom po letech zjistí, že je cvičená opice, že jenom splňuje něčí představu o té roli. A to mě jako celoživotního umělce, neb se věnuji muzice, neuspokojovalo a radši jsem se vydal autorskou tvorbou,“ přiblížil svou motivaci k životní změně Matyáš Veselý.

Odešel tedy z korporátní poradenské společnosti a založil si vlastní firmu. Celá změna mu prý trvala zhruba dva měsíce a týden, tedy doba uplynutí výpovědní lhůty a zařízení dílny. V ní pak začal vyrábět ze dřeva vlastní deskové hry. K těm má totiž jako několikanásobný mistr republiky v Carcassone blízko. Díky své zálibě tak má trh s deskovými hrami zmapovaný.

V nové firmě pak začal vyrábět rovnou své hry, protože se podle svých slov jich měl vymyšlených tolik, že se nemohl zdržovat děláním cizích her.

„Dělal jsem to pro sebe, celou tou motivací bylo, abych pomohl sobě jako autorovi, aby ty hry vznikly. Už od začátku jsem se specializoval na své vlastní nápady. Dneska, po těch třech letech, už je to trošku jinak. I za mnou jako za vydavatelem chodí jiní autoři a ukazují mi svoje nápady. A já jsem ochotný vydávat hry i ostatním,“ přiblížil současnou situaci Matyáš Veselý.

A o čem ještě byla ve studiu Českého rozhlasu Liberec řeč? Třeba o tom, proč se rozhodl vyrábět své hry ze dřeva, jaký druh her vyrábí, čím jsou jedinečné i jak to vypadá na mezinárodních herních veletrzích. Poslechněte si celý rozhovor s Matyášem Veselým, výrobcem originálních deskových her z Liberce.

Spustit audio