Nebojte se kynutého těsta. Sladké pruhované plněné rohlíky od Žanety Bubnové můžete dělat kdykoli

Tyhle rohlíky můžete dělat kdykoli. Jsou plněné tvarohovou náplní a sypané mandlemi. Recept prozradila Žaneta Bubnová z Polomu. Užijte si tu chuť mezi poctivým českým jarmarečným koláčem a vánočkou.

Ingredience
  • Na 8 rohlíků:
  • 300 g hladké mouky
  • 130 ml mléka
  • 2 větší žloutky
  • 60 ml oleje
  • kůra z 1 citronu
  • 20 g droždí
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  •  
  • Na tvarohovou náplň:
  • 250 g tvarohu (z kostky)
  • 1 žloutek
  • 80 g cukru
  • 5 g vanilkové pasty
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  •  
  • Na ozdobení:
  • 1 žloutek
  • 1 hrst sekaných mandlí nebo ořechů

Postup

Uděláme si kvásek. Do ohřátého mléka rozdrobíme droždí a přidáme z uvedeného množství cukru 1 lžíci. Promícháme a lehce poprášíme hladkou moukou. Zakryjeme utěrkou a necháme vykynout během 10 minut.

Do mísy od robota vložíme suroviny na těsto – hladkou mouku, zbylý cukr, olej, žloutky, vanilkovou pastu a citrónovou kůru. Můžeme přidat špetku soli. Přidáme i vykynutý kvásek. Metlou hněteme 2–3 minuty, až se těsto nebude lepit na stěny.

Těsto necháme kynout 40 minut v nahřáté troubě. Bochánek by měl zvětšit svůj objem dvojnásobně.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, vanilkovou pastu, cukr, žloutek a rozinky namočené v rumu. Promícháme v robotu. Konzistence je hutnější, pokud by byla náplň příliš hustá, lze ji rozředit trochou mléka.

Nakynuté těsto překlopíme na pracovní plochu a odvážíme z něj 8 stejných bochánků. Z každého bochánku vyválíme slabý dlouhý obdélníček, zhruba 20 x 10 cm. Kratší strany k sobě přeložíme, abychom si naznačili linku zlomu. Znovu položíme a od linky zlomu nařežeme jednu polovinu na šest proužků.

Do středu nerozkrájené poloviny cukrářským pytlíkem bohatě naneseme tvarovou náplň. Od této strany těsto přehneme do středu a potom začneme rolovat i přes roztažené pruhy. Ty pak ještě natáhneme a podkasáme pod rohlíček, aby vše drželo. V troubě těsto totiž ještě trochu nakyne, tak aby se to nerozjelo. Každý rohlík ještě lehce ohneme do obloučku.

Na závěr je pomašlujeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme drcenými hranolky mandlí. Na plechu necháme rohlíky ještě 10 minut dokynout a mezitím si předehřejeme troubu.

Pečeme při 175 °C většinou 12–15 minut dozlatova. Ještě horké pocukrujeme.

Žaneta Bubnová

Recept je v jejich rodině oblíbený, milují ho i synové paní Žanety. Rohlíky se dají dělat na mnoho způsobů, na sladko i na slano. Recept je letitý, Žaneta Bubnová ho lehce přetvořila o estetické pruhy.

Pečení ji dělá radost. Proto nám upekla k pohoštění i skořicovou bábovku. Nabídla ovšem i lehký rajčatový salát. V kuchyni ji palce držel i malý syn.

Žaneta Bubnová a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo