Nebezpečný alkohol je stále v oběhu, varuje policie po smrti ženy z Libštátu

4. prosinec 2013

Osmačtyřicetiletá žena, která v pondělí zemřela po požití nápoje obsahujícího metanol, je z Libštátu na Semilsku. Policie varuje obyvatele před pitím neokolkovaného alkoholu.

V obci Libštát na Semilsku žije zhruba tisíc obyvatel a v loňském roce se zde objevil jediný případ otravy alkoholem v Libereckém kraji.

Šlo o šestatřicetiletého muže, kterého se tehdy podařilo lékařům zachránit. Dokonce vyvázl bez trvalých následků.

V pondělí dopoledne přivezla záchranná služba ženu, která si stěžovala na bolesti na hrudi a dušnost. Lékaři měli podezření na intoxikaci organismu.

Stav pacientky se později zhoršil, a tak byla převezena do liberecké krajské nemocnice, kde v úterý večer zemřela. Podle primáře oddělení ARO liberecké nemocnice Dušana Mormana měla v krvi čistý metanol, tedy bez alkoholu.

Případ šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů, protože v něm figuruje i příslušník policie. Zatím se nepotvrdilo, že by oba případy spolu souvisely.

Obchodníka, který loni muži prodal alkohol s metanolem, totiž policie zadržela na podzim loňského roku. V několika jeho skladech objevili přes 6000 litrů alkoholu, který nebyl řádně označen. Laboratorní testy prokázaly, že metanol ve smrtícím množství byl zhruba v polovině lihovin.

Policie varuje před neokolkovaným alkoholem

Policejní mluvčí Radka Sandorová včera připomněla, že mezi lidmi je stále množství nebezpečného alkoholu:

„Veřejnost potřebujeme varovat před požíváním neokolkovaného alkoholu. Současně bychom požádali občany, aby v případě jakéhokoli poznatku, který by souvisel s tímto případem, kontaktovali policii,“ uvedla Sandorová.

Na otravu metanolem zemřelo v České republice téměř 50 lidí. Mnoho dalších skončilo v nemocnici. Zlínská policie letos v listopadu ukončila vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy. Stíháno je 31 osob.

autoři: jze , ako
Spustit audio