Návštěvníci zámku ve Frýdlantu hledali slavnou Jantarovou komnatu, nenašli

17. duben 2016

Na zámku Frýdlant na Liberecku návštěvníci nahlédli pod pokličku jedné z největších záhad moderní historie. Poklad nedozírné hodnoty, Jantarová komnata, by prý měl být ukrytý právě ve Frýdlantu. V roce 1716 ji ruskému caru Petrovi I. daroval pruský panovník Bedřich Vilém. Zmizela za druhé světové války, když ji v roce 1941 Němci u Petrohradu rozebrali a ukryli. Dosud se nenašla. Pátrat po ní mohli i návštěvníci frýdlantského zámku, kteří se podívali do sklepení nejenom pod zámkem, ale i pod hradní černou kuchyní. Poklad ale nenašli.

Kastelánka Jana Pavlíková ukázala zámeckou kuchyň, kde kuchařka údajně z okna viděla stěhovat do sklepení nějaké bedny. „Z okna na nádvoří viděla, že nosí bedny do sklepení. Tady vůbec nevidíte žádný vchod do sklepení. Tady to prostě není možné,“ konstatuje kastelánka.

„Jantarová komnata, která byla na konci války ukradena, z toho carského sela u Petrohradu. Byla převezená do Königsbergu, což je vlastně dneska Kaliningrad. Ten byl rozbombardovaný a po válce ty zbytky byly úplně zničené. Prý ještě do dneška tam pod tím jsou nějaké prostory, které nejsou ještě zcela probádané,“ upozornila kastelánka Jana Pavlíková.

Okno, ze kterého kuchařka údajně viděla, jak se do sklepení stěhují truhly

Ve sklepení frýdlantského zámku průzkumníky zaujala jedna ze stěn. „Ta je trošičku abnormální, ale na hradech a na zámcích není nic normální. Za tou stěnou není nic, protože my jsme ve výšce a pod tím je už pak příkop. Kdyby tady něco bourali, pravděpodobně by to narušilo statiku celého zámku. To prostě není možné.“ Podle kastelánky tady na 99% Jantarová komnata není, stejně jako na zámku Lemberk nrbo na Sychrově.

autor: Eva Malá
Spustit audio