Návštěvníci zámku v Zákupech na Českolipsku se setkali s Bílou paní i upírem

22. červen 2014

Zámek v Zákupech na Českolipsku v sobotu večer opět uspořádal netradiční prohlídky. Zákupský divadelní spolek připravil několik strašidelných zastavení. Večer začal u Bílé paní. S každým dalším zastavením se návštěvníkům představila stále hrozivější strašidla. Finále patřilo upírovi v zámecké kapli.

„Zájem návštěvníků o podvečerní a noční prohlídky je mimořádný. Tak jsme se rozhodli, že to zkusíme i tady v Zákupech. Byli jsme mile překvapeni, že během chvilky se zaplnily všechny rezervované vstupenky,“ vysvětluje kastelán zákupského zámku Petr Weiss a pokračuje:

„Strašidel je nepřeberné množství. Vedle ježibab jsou to i trpaslíci. Strašidla jdou s dobou a využívají moderní média. Proč by taková Kniha hříchů nemohla být v elektronické podobě?“

Jaká strašidla na návštěvníky čekají, nevěděla ani jedenáctiletá Kristýna. Přesto se na prohlídku těšila. „Nebojím se. Já se těším.“ A těšili se i dospělí. „Jsem zvědavá, jaká budou strašidla,“ potvrdila jedna z návštěvnic zámku.

Zhruba pětadvacet návštěvníků, z nich minimálně polovina dětí, se vydalo na strašidelnou prohlídku. Dozvěděli se, proč se na nádvoří zjevuje Bílá paní a nahlédli pod pokličku dvěma popleteným čarodějnicím. Ty nakonec nabízely dětem k snědku prsty.

„Dáme si prstíčky. Pod šibenicí useknutý,“ halekaly stařeny. Prst si ale nechtěl vzít skoro nikdo. Děti k takovému druhu zákusku neměly důvěru. Některé to nakonec zkusily – bylo to cukroví.

Volná inspirace historií

Jednotlivá strašidelná zastavení s historií zámku příliš velkou souvislost neměla. „Divadelníci se nechali volně inspirovat tím, že zámek má původ v gotickém hradě. Je to vlastně autorská invence jedné z aktérek, jedné čarodějnice, paní Urbanové z divadelního spolku,“ říká Petr Weiss.

Další cesta vedla k trpaslíkům, kteří hlídají poklad, nebo k čertům do pekla. „Kradeš? Podvádíš kamarády? Máš ze lži užitek? Jo? Do pekla půjdeš!“ láteřili na celou místnost čerti.

Někteří nápor čertů nevydržely. „Některé děti odpadávají a to nás ještě čeká upír v kapli,“ upozorňuje na poslední zastávku průvodce zámkem.

Večerní strašidelné návštěvy zákupského zámku se konaly poprvé. Pokud se návštěvnicky osvědčí, není vyloučené, že by se v nich mohlo pokračovat.

Spustit audio