Návštěvníci továrny na hračky v Albrechticích se můžou vrátit do dětských let

28. září 2011

Až do soboty 1. října si malí i velcí můžou vyrobit hračku dle vlastní fantazie a ještě k tomu vyhrát zajímavou cenu.

Dřevěná hračka - na severu Čech fenomén s více než stoletou tradicí. A právě to chce malým i velkým připomenout výrobce dřevěných hraček, společnost Detoa. Areál továrny po celý týden patří dětem i všem ostatním, kteří si chtějí hrát a soutěžit.

Podle vlastní fantazie si můžou vytvořit svou vlastní hračku v rámci Týdne české hračky. Vítězové z jednotlivých dní navíc postoupí do finále, kde se v sobotu utkají o zajímavé ceny. Soutěžící se navíc můžou seznámit i s tím, jak známé dřevěné hračky vznikají.

Každý, dítě i dospělý na místě dostane sáček s dřevěnými dílky, lepidlo, nůžky, plsť a fixy. Hodina a půl pak patří jejich fantazii. V dílně je téměř ticho, soustředění tvůrců je téměř hmatatelné, slyšet je pouze rachot dílků, které sem tam někomu spadnou na desku stolu.

Vítězné výtvory postupují do finále. Některé děti však svá dílka chrání zuby, nehty a chtějí si je odnést domů. „Nám nezbývá než je uplácet,“ směje se Vít Kopr, výrobní ředitel továrny Detoa.

Kromě výroby hraček a soutěžení všechny čeká prohlídka továrny. Starší možná překvapí, že se hračky stále vyrábí tradičně. V továrně je mimo jiné i mini muzeum. Visí tam například lustry, které už počátkem dvacátého století svítily ve výrobní hale Johana Schovánka a také spousta hraček, se kterými si hrávali už naše babičky a dědečkové.


Zvětšit mapu

autor: Eva Malá
Spustit audio