Návštěvníci liberecké zoo o Štědrém dni už tradičně přispěli na zvířata

25. prosinec 2013

Stovky lidí navštívily na Štědrý den dopoledne zoologickou zahradu v Liberci. Vstupné bylo už tradičně dobrovolné. Návštěvníci se tak mohli podívat na zvířata zcela zdarma, libovolnou finanční částkou ale mohli přispět na jejich chov.

Návštěvníci včera nejčastěji přispívali částkou 20 až 100 korun. Loni se na Štědrý den vybralo několik tisíc a ještě se nestalo, aby v kasičce u vstupu nebylo nic.

„Byly poloplné i poloprázdné, to záleží na roce, na štědrosti návštěvníků, na tom, jak hluboko mají do kapsy. V loňském roce byla akce velmi úspěšná, vybrali jsme přes 20 tisíc korun. Rok předtím to zase bylo jenom pár jednotek tisíc. Ale je třeba podotknout, že jsme vděční opravdu za každý dar, byť sebemenší,“ potvrdil mluvčí zahrady Ivan Langr.

Vybrané peníze poslouží na potřebné věci spojené s provozem liberecké zoo. „Různé opravy, vylepšení výběhů, různé enrichmentové prvky a podobně. Obvykle to není na přilepšení stravy, protože už v tuhle chvíli naše zvířata dostávají to nejlepší, co dostávat mohou,“ přiblížil Langr.

Štědrý den patří k nejnavštěvovanějším dnům v prosinci. „Rádi takhle přijdeme, je to něco jiného. Pro děti je to určitě i zpestření a urychlí to čekání na Ježíška,“ vysvětlila paní Petra.

Ani na svátky ale návštěvníci zoo nesměli krmit zvířata. „Pro zvířata je vůbec nejlepší klasický stereotyp, žádné vytrhování z biorytmů, z rytmu stravování. Nedostávají navíc žádné bonbóny, žádná cukrátka, žádné štědrovečerní večeře, ale běžnou klasickou stravu, která je dostatečně vyvážená a bohatá,“ vysvětlil Langr.

autor: Eva Malá
Spustit audio