Návštěvníci ekocentra v Oldřichově v Hájích na Liberecku si ozdobili strom kraslicemi, zaseli osení a ochutnali jarní nádivku i mazanec

22. březen 2015

Pojídání nádivky a mazanců, malování kraslic nebo pletení pomlázek. To vše a víc čekalo na návštěvníky, kteří přišli přivítat jaro do ekocentra Střevlík v Oldřichově v Hájích na Liberecku. Kromě toho se mohli dozvědět o velikonočních tradicích nebo o pašijovém týdnu. Návštěvníci mohli také zkrášlit takzvaný vajíčkovník vlastními kraslicemi.

Ve Střevlíku byla opravdu živo, navíc přálo i počasí. Prošly tam stovky lidí. Čekala na ně spousta stánků, kde si mohli zasít osení, uplést pomlázku, namalovat kraslici nebo se jen tak podívat na zvířata.

V laboratoři ekocentra byla paní Jitka Bílá. „Tady v laboratoři máme místnost, která je zaměřená především na obilí. Děti i dospělí si tady pod lupami můžou prohlédnout různé druhy obilí. Máme tady obrázky a produkty, které z toho jsou. Můžou si to zkusit uhádnout nebo sami přiřazovat. Také tady máme tvořivou dílničku. Tvoříme jarní dekorace z osení a ze silonek. Dají se z toho vytvořit takové zajímavé hlavy. To osení proroste a vytvoří vlasy." Do mikroskopu se dívaly Mariánka a její maminka. „Viděla jsem tady třeba kukuřici a různá semínka, ze kterých se dá něco dělat. Třeba hlavu, a když jí zalijeme, tak jí vyrostou vlasy.“

V ekocentru stojí vajíčkovník, který se stal novodobou tradicí. Více o něm ví paní Jana Krňanská. „My jsme vyhlásili soutěž, pro děti, aby se trošku snažily a přinesly vajíčka, jakékoliv kraslice. Můžou být jakékoliv. Vyfouknutá vajíčka, umělohmotná vajíčka nebo to můžou být vajíčka vyrobená z papíru. Aby nám pomohly ozdobit tu naší malou hrušeň. A teď je tam věšíme, abychom to tady měli veselé." Oslava Jara nebyla jen o malování kraslic a pletení pomlázek, ale také o probouzení přírody. Toho si v ekocentru užili vrchovatě, ve stájích u koní nebo v chlívku u koz.

autor: Eva Malá
Spustit audio