Narkomani zneužívají dárcovství krve a plazmy, testy nemusí zjistit nemoci

23. červenec 2014

Krev a plazmu darují v Liberci i rizikoví klienti, tedy narkomani nebo lidé s rizikovým chováním. Mnozí si tímto způsobem chtějí vydělat peníze anebo zjistit informace o svém zdravotním stavu. Rizikem je i takzvané imunologické okénko, tedy období, ve kterém testy nemusí nemoc odhalit.

„Narkomani shánějí peníze na drogy. Za jeden odběr dostanou 400 korun a darovat mohou každé dva týdny,“ vysvětluje Jana Prattingerová z Krajské hygienické stanice v Liberci.

Zařízení na odběr plazmy v Liberci funguje od roku 2008. Do loňského roku vyloučili stovku lidí z dárcovství.

„V minulém roce jsme měli lokalitu, kde těchto osob bylo více. Tato lokalita už patří mezi zakázané, to znamená, že pokud přijde někdo s touto adresou, nebude připuštěn k darování,“ dodává hygienička.

Lidi, na kterých je vidět, že užívají drogy, není problém z darování vyloučit. Na některých to ale není poznat, navíc při vyplňování dotazníků lžou.

„Neříkají pravdu a chtějí dostat peníze. Snažíme se to filtrovat a nějak je zastavit. Díváme se na oblasti, kam si pravděpodobně drogy píchají. Třeba loketní jamky nebo kotníky,“ popisuje Mario Forero, lékař který odběry provádí.

„Nezjišťujeme zdravotní stav lidí,“ upozorňuje přednostka liberecké transfuzní stanice Renata Procházková.

Ve své praxi pamatuje dva případy zneužití. „Podezření můžeme mít už tehdy, když se dárce zeptá, kdy dostane výsledek vyšetření. Jeden dva případy záchytu máme, ale ročně vyšetříme 18 tisíc odběrů.“

Lékaře straší imunilogické okénko

Časovanou bombou může být takzvané imunologické okénko. „Může se stát, že osoba je nakažená, ale v imunologickém okénku testy, které se provádí, nemusí ve 100 procentech onemocnění odhalit. Takové případy se ve světě i v ČR staly,“ varuje lékařka Jana Prattingerová.

Lékaři navíc stále neznají všechna onemocnění, která se mohou krví přenášet.

Krajská hygienická stanice spolupracuje s libereckou pobočkou organizace Most k naději. Ta pak hygienickou stanici informuje o narkomanech, kteří se nakazili virem HIV, žloutenkou typu C nebo syfilidou.

autoři: Eva Malá , vman
Spustit audio