Nález toxického odpadu u Frýdlantu prověří inspektoři

14. srpen 2012

Ekologové ze společnosti Arnika objevili v údolí potoka u Frýdlantu nebezpečný odpad. Z laboratorní analýzy vzorků půdy vyplynulo, že se v ní nacházejí toxické látky.

Napůl spálenou videokazetu nebo ovladač od televize našli ekologové v listopadu loňského roku v meliorační rýze poblíž frýdlantského potoka. Směs strusky a popílku pochází z liberecké spalovny, tvrdí Vratislav Vozník ze sdružení Arnika. Předseda představenstva liberecké spalovny Pavel Bernát rezolutně odmítá, že by odpad pocházel ze spalovny.

Sdružení, které odpad objevilo, nechalo zpracovat laboratorní analýzu půdních vzorků. Jak uvedl ekolog Jindřich Petrlík, ukázalo se, že se v půdě nachází zvýšené množství toxických látek. Sdružení Arnika proto podalo podnět k prošetření případu k České inspekci životního prostředí.

Podle ředitelky Hany Kolářové teď pracovníky čeká téměř detektivní práce. Pokud se prokáže pochybení, čeká viníka vysoká pokuta: „Pokud jde o fyzickou osobu, je tam sazba sto tisíc až půl milionu, u osob právnických je to až deset milionů korun.“

Vedení společnosti Termizo se šetření nebrání. „Je na místě, aby ČIŽP posoudila, jestli došlo nebo nedošlo k poškození životního prostředí... Toto měli zadat už dávno a neřešit to tímto způsobem.“ konstatuje Pavel Bernát. Úřad se zaměří na to, ze které doby odpad pochází a porovná zjištěné vzorky se vzorky odpadu liberecké spalovny. Také se pokusí zjistit, jestli nejde o černou skládku.

Šetření České inspekce životního prostředí potrvá zhruba tři týdny.

autor: Eva Malá
Spustit audio