Nadšenci uklízeli vstup do Národní přírodní památky Peklo na Českolipsku

9. květen 2015

Na zhruba kilometr dlouhé trase naplnili odpadem několik velkých pytlů.

Skupina uklízela Karbu, kterou ročně projdou tisíce lidí do národní přírodní památky Peklo. S nápadem přišel Lukáš Kašpar ze Zahrádek, který výzvu k úklidovému pochodu zveřejnil nejen prostřednictvím internetových stránek obce, ale i na sociálních sítích.

Na nultý ročník přišlo deset lidí a i když akce vypadala trochu jako rodinný výlet, nakonec odpadem naplnili několik velkých pytlů.

„Byl to takový nápad u piva. Člověk tak seděl a řekl si, že by si mohl zpříjemnit dopoledne. Tak zkrátka vyrazí na procházku a u toho uklidí kus přírody. Stejně tak si mohou zpestřit procházku rodiny s dětmi,“vysvětluje, proč svolal úklid Karby organizátor akce Lukáš Kašpar.

Má s kamarády jedno odpadové pravidlo, kterým se řídí: „ Máme takovou dohodu s kamarády, že když vidíme někde nějaký odpad, sebereme ho a odneseme.“

Trasa úklidového pochodu vedla ze Zahrádek kolem místa, kterému se říká Zdař Bůh až k mlýnu, kde začíná národní přírodní památka Peklo. Ve skupince bezmála deseti lidí, kteří se rozhodli uklidit Karbu jsou i mladí lidé s dětmi. Ti to berou přesně tak, jak si to Lukáš Kašpar přál - jako procházku s rodinou, kterou zpestří úklidem přírody.

„Kdyby se dělal další ročník, tak bude lepší ten úklid udělat před jarem. Teď je to všude kolem zarostlé a není vidět do okolí, pokud by tam odpadky byly. Je dobré uklidit i ten drobný nepořádek, protože ten igelit zůstává v zemi dlouho, než se rozloží," vysvětluje Lukáš Kašpar.

Nakonec se při zhruba kilometrové procházce Karbou odpadem naplnily tři velkoobjemové pytle na odpad.

Spustit audio