Na zámku v Zákupech rekonstruují adventní období v době Habsburků

13. prosinec 2014

Jak se slavily Vánoce u Habsburků, mohou zjistit návštěvníci zámku v Zákupech na Českolipsku. Každý víkend, až do Vánoc, tam probíhají adventní prohlídky. Lidé se například dozví třeba i to, že se dárky kdysi nebalily nebo, že ozdobený stromek není českou tradicí.

Adventní prohlídky zámku v Zákupech se týkají malého okruhu. Podle kastelána zámku Petra Weisse měla i císařská rodina svůj vánoční stromeček.

„Bylo to za vlády císaře Františka I. K Habsburkům se přivdala vévodkyně Marie Henrietta, která pocházela z Německa. Tam se zrodila ta tradice vánočních stromků a pak se to rozšířilo do celé monarchie."

Vánoční stromek je v každé místnosti zákupského zámku. Pokaždé je ale jiný. V jedné je například ozdobený ručně vyráběnými háčkovanými ozdobami.

„Každá místnost má jiné povídání. Tu a tam se dostane prostor i tomu lidovému prostředí."

V jedné z místností jsou na stromku ozdoby skleněné, které tvarem připomínají vejce.

„Trochu to může připomínat fabergého vejce. My jsme si tady trochu připomněli i carské vánoce v Rusku. Proto tu nechybí ani samovar."

Zákupský zámek byl letním sídlem

Zákupský zámek Vánoce nikdy nezažil. Ten byl totiž letním sídlem. Prohlídky připomínají, jak asi mohly vypadat v hlavním panovnickém sídle. V další z místností je stromek. Celé to působí hodně historicky. Mohou za to i dárky, které jsou pod ním.

„Přišli jsme do rohového salonu císaře, kde si připomínáme opravdu nadílku u Habsburků. Máme tady poctivý smrček. Ten je ozdobený koníky ze dřeva, bubínky, vojáčky."

Dárky pod stromečkem nejsou zabalené. Podle kastelána Petra Weisse je tato tradice pozdější: „Ten zvyk přišel z Ameriky a u nás se ujímal za první republiky."

Na zámku tak zcela výjimečně se v prosinci nemluví o historii zámku, ale spíše o historii Vánoc nejen v Zákupech, ale i v Evropě.

Spustit audio